ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για μέλισσες

Array

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε για χρήση το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για μέλισσες, αυξάνοντας τις ελπίδες για ένα νέο όπλο κατά των ασθενειών που καταστρέφουν συστηματικά τις αποικίες των εντόμων αυτών.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) χορήγησε άδεια χρήσης υπό όρους για το εμβόλιο που ανέπτυξε η Dalan Animal Health, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία των μελισσών από την Αμερικανική Σηψιγονία (American foulbrood disease), μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια.

«Το εμβόλιό μας είναι μια επανάσταση στην προστασία των μελισσών», δήλωσε η Ανέτ Κλάιζερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Dalan Animal Health. «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τα έντομα, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα».

Το εμβόλιο, το οποίο θα είναι αρχικά διαθέσιμο για την εμπορική μελισσοκομία, στοχεύει στην αναχαίτιση της Αμερικανικής Σηψιγονίας, μιας σοβαρής ασθένειας που προκαλείται από το βακτήριο Paenibacillus larvae και μπορεί να αποδυναμώσει και να αποδεκατίσει τα μελίσσια. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ έχει ανιχνευθεί στο ένα τέταρτο των μελισσιών. Αυτό αναγκάζει τους μελισσοκόμους να καταστρέφουν και να καίνε τυχόν μολυσμένες αποικίες και να χορηγούν αντιβιοτικά για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση.

Το εμβόλιο λειτουργεί με την ενσωμάτωση μέρους των βακτηρίων στον βασιλικό πολτό που χορηγείται από τις εργάτριες μέλισσες στη βασίλισσα, εγχέοντας έτσι μέρος του εμβολίου στις ωοθήκες της. Έτσι, οι αναπτυσσόμενες προνύμφες αποκτούν ανοσία στην ασθένεια καθώς εκκολάπτονται. Μελέτες της Dalan υποδηλώνουν ότι αυτό θα μειώσει τα ποσοστά θανάτου από την ασθένεια.

Η Αμερικανική Σηψιγονία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η Dalan δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξεύρεση εμβολίων για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις μέλισσες, όπως η ευρωπαϊκή εκδοχή της Αμερικανικής Σηψιγονίας.

Οι μέλισσες έχουν εκτεθεί σε ένα «κοκτέιλ» διαφορετικών ασθενειών που συχνά καταστρέφουν μεγάλο αριθμό αποικιών και απαιτούν σημαντικές επεμβάσεις από τους μελισσοκόμους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι συσσωρευμένες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών συνιστούν μεγάλη απειλή για την επιβίωσή τους, αλλά και τη γεωργική παραγωγή, καθώς περίπου το ένα τέταρτο των καλλιεργειών εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους.

Τέλος, πολλά είδη άγριων μελισσών μειώνονται ανησυχητικά εξαιτίας της απώλειας των ενδιαιτημάτων, της χρήσης φυτοφαρμάκων και της κλιματικής κρίσης, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για μια παγκόσμια κρίση που απειλεί τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη διατροφή.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος