ΗΠΑ: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα λιθίου θαμμένο κάτω από ηφαίστειο

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο.

Το τεράστιο κοίτασμα λιθίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για το συγκεκριμένο μέταλλο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances» εκτιμά ότι στην καλντέρα McDermitt, έναν ηφαιστειακό κρατήρα στα σύνορα Νεβάδα-Όρεγκον που σχηματίστηκε πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια, είναι θαμμένα 20 με 40 εκατομμύρια τόνοι λιθίου.

«Αν πιστέψουμε την εκτίμησή τους, πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σημαντικό κοίτασμα λιθίου», δήλωσε η Ανούκ Μπορστ, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο KU Leuven και στο Βασιλικό Μουσείο Κεντρικής Αφρικής στο Tervuren του Βελγίου.

«Θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του λιθίου παγκοσμίως, όσον αφορά την τιμή, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη γεωπολιτική», τόνισε.

ΗΠΑ: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα λιθίου θαμμένο κάτω από ηφαίστειο
(Benson et al., Sci. Adv. 9)

Η καλντέρα σχηματίστηκε μετά από μια τεράστια έκρηξη μάγματος πριν από περίπου 16,4 εκατομμύρια χρόνια, η οποία απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες λιθίου και άλλων μετάλλων. Μετά την έκρηξη, σχηματίστηκε μια λίμνη στον κρατήρα, η οποία παρέμεινε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με τα αποσαθρωμένα ηφαιστειακά και τα γύρω υλικά να σχηματίζουν στον πυθμένα της ένα πλούσιο σε άργιλο ίζημα. Η λίμνη τελικά ξεράθηκε και μια άλλη ηφαιστειακή έκρηξη εξέθεσε τα ιζήματα σε μια καυτή, αλκαλική άλμη, πλούσια σε λίθιο και κάλιο. Η νέα in situ ανάλυση αποκάλυψε ότι ένα ασυνήθιστο φυλλοπυριτικό ορυκτό που ονομάζεται ιλλίτης, έχει διπλάσια συγκέντρωση λιθίου από τον σμηκτίτη που βρίσκεται πιο συχνά σε όλη την καλντέρα.

Αυτό είναι καλό νέο για τους ανθρακωρύχους, καθώς ο ιλλίτης δεν είναι μόνο πιο πλούσιος σε λίθιο, αλλά είναι και πιο εύκολο να διαχωριστεί. Επιπλέον, τα κοιτάσματα είναι κυρίως συγκεντρωμένα σε ένα σημείο στο νότιο χείλος της καλντέρας, στο Thacker Pass, που σημαίνει ότι η εξόρυξη θα γίνει σε ένα μικρό κομμάτι της περιοχής. Τουλάχιστον θεωρητικά. Η εξόρυξη λιθίου μπορεί, ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, να εκπέμψει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, να μολύνει τα υπόγεια ύδατα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και να σπαταλήσει τόνους ορυκτών καυσίμων.

Για τους λόγους αυτούς, το έργο αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι οικολόγοι έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν την εξόρυξη στην περιοχή, θεωρώντας ότι θα παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Εναντίον της εξόρυξης είναι και ακτιβιστές ιθαγενείς Αμερικανοί, καθώς θεωρούν ιερό τόπο το Thacker Pass. Ωστόσο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: Futurism, Chemistry World

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος