Ινδία: Το διαστημικό σκάφος Aditya-L1 ετοιμάζεται να εξερευνήσει τον Ήλιο

Πρόκειται για το πρώτο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο της Ινδίας.

Μετά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 στη Σελήνη, η Ιhttps://www.ertnews.gr/tag/india/νδία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το Aditya-L1, το πρώτο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο της χώρας. Το νέο διαστημικό σκάφος θα μελετήσει τα διάφορα στρώματα και φαινόμενα του Ήλιου και αναμένεται να εκτοξευθεί τέλη Αυγούστου ή μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το Aditya-L1 συναρμολογήθηκε στο Δορυφορικό Κέντρο U.R. Rao του Bengaluru και μεταφέρθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan της Sriharikota στις 14 Αυγούστου 2023. Το διαστημικό σκάφος θα εκτοξευθεί με τον ίδιο πύραυλο που μετέφερε στο διάστημα το Chandrayaan-1 και την αποστολή Mars Orbiter.

Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να τοποθετηθεί σε τροχιά που θα περιβάλλει το σημείο Lagrange 1 (L1) στο σύστημα Ήλιος-Γη, σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Αυτή η στρατηγική τοποθέτηση σε τροχιά προσδίδει ένα βασικό πλεονέκτημα: την αδιάλειπτη παρατήρηση του Ήλιου. Με άλλα λόγια, επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση των ηλιακών δραστηριοτήτων και της επιρροής τους στον διαστημικό καιρό, σε πραγματικό χρόνο.

Το διαστημικό σκάφος θα μεταφέρει επτά ωφέλιμα φορτία που έχουν σχεδιαστεί για να εξετάζουν διακριτά στρώματα του Ήλιου – από τη φωτόσφαιρα έως τη χρωμόσφαιρα, με αποκορύφωμα το στέμμα, το απώτατο στρώμα από τον πυρήνα του Ήλιου. Αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση χρησιμοποιεί μια σειρά από ανιχνευτές ηλεκτρομαγνητικών, σωματιδιακών και μαγνητικών πεδίων για να αποκομίσει ολοκληρωμένες γνώσεις.

Η αποστολή θα εξερευνήσει το πώς ο Ήλιος θερμαίνει το εξωτερικό του στρώμα (το στέμμα) εκατομμύρια βαθμούς, πώς εκτοξεύει τεράστια νέφη πλάσματος (στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας) και πώς παράγει εκλάμψεις και εκρήξεις, μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος