Ινδία: Ανακαλύφθηκαν «μυστηριώδη» αγγεία που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες ταφής

Ερευνητές ανακάλυψαν τεράστια «μυστηριώδη» αγγεία στην Ινδία που είχαν χρησιμοποιηθεί σε αρχαίες τελετουργίες ταφής.

Τα 65 αγγεία από ψαμμίτη βρέθηκαν σε τέσσερα σημεία στη βορειοανατολική πολιτεία Assam. Διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος. Μερικά είναι ψηλά και κυλινδρικά, ενώ άλλα είναι εν μέρει ή εντελώς θαμμένα στο έδαφος, αναφέρει το BBC.

Παρόμοια πέτρινα αγγεία είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα στο Λάος και την Ινδονησία.

Λεπτομέρειες της ανακάλυψης – με τη συμμετοχή ερευνητών από τρία πανεπιστήμια στην Ινδία και την Αυστραλία – δημοσιεύτηκαν στο Journal of Asian Archaeology αυτή την εβδομάδα. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Tilok Thakuria του North-Eastern Hill University και ο Uttam Bathari του Πανεπιστημίου Gauhati.

«Ακόμα δεν ξέρουμε ποιος έφτιαξε τα γιγάντια βάζα και πώς. Όλα καλύπτονται από μυστήριο», δήλωσε ο Nicholas Skopal, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές σε τι χρησίμευαν τα γιγάντια βάζα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι «πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν σε νεκροτομικές πρακτικές».

«Υπάρχουν ιστορίες του λαού Naga (μιας εθνοτικής ομάδας στη βορειοανατολική Ινδία) σχετικά με την εύρεση δοχείων Assam γεμάτα με αποτεφρωμένα συντρίμμια», είπε ο κ. Skopal.

Ο Thakuria είπε στο BBC ότι «τώρα τα δοχεία είναι άδεια» και ότι πιθανότατα ήταν καλυμμένα με καπάκια στο παρελθόν.

«Το επόμενο βήμα σε αυτό το έργο είναι η ανασκαφή των αγγείων και η λεπτομερής τεκμηρίωση των χαρακτηριστικών τους», είπε ο Thakuria.

Παρόμοιες τοποθεσίες έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν στο Assam και στη γειτονική Meghalaya, λένε οι ερευνητές. Περίπου 10 τοποθεσίες που περιέχουν περισσότερα από 700 δοχεία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στο Assam, είπε ο Thakuria. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρονολογούνται στο 400 π.Χ.

Πιστεύεται επίσης ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες τοποθεσίες στο Assam και ότι μέχρι στιγμής οι αναζητήσεις ήταν περιορισμένες στην περιοχή.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος