Ηλιακή φάρμα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Τσερνομπίλ

Η ουκρανική εταιρεία Rodina Energy Group και ο γερμανικός οργανισμός καθαρής ενέργειας Enerparc Ag που εδρεύει στο Αμβούργο, θα κατασκευάσουν μια ηλιακή φάρμα που θα μπορεί να παράγει έως 1 MW, στην εγκαταλελειμμένη περιοχή του Τσερνομπίλ. Το πρότζεκτ αυτό αναμένεται να κοστίσει 1,2 εκατομμύρια δολάρια, με τις κατασκευές να ξεκινούν τον Δεκέμβριο.

«Θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε τη ζώνη του Τσερνομπίλ» δήλωσε στο Bloomberg ο Evgeny Variagin, διευθύνων σύμβουλος της Rodina. «Δεν πρέπει να είναι μια μαύρη τρύπα στη μέση της Ουκρανίας. Το έργο μας είναι 100 μέτρα από τον αντιδραστήρα».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενθαρρύνει τις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στο Τσερνομπίλ, προσφέροντάς τους εκτάσεις σε χαμηλές τιμές. Το έδαφος εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό για να καλλιεργηθεί, αλλά η περιοχή συνδέεται με τις μεγάλες πόλεις της χώρας με γραμμές μεταφοράς που είχαν αρχικά τεθεί για να μεταφέρουν ηλεκτρόνια από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, κι αυτό καθιστά την τοποθεσία ιδανική για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εταιρείες εξασφάλισαν σύμβαση το 2016, σύμφωνα με την οποία, η ουκρανική κυβέρνηση θα πληρώσει 15 σεντς ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται μέχρι το 2030, ένα ποσό που σύμφωνα με το Bloomberg, είναι σχεδόν 40% υψηλότερο από το επίπεδο του κόστους της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Business Insider.com

Bloomberg.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος