Ηφαιστειακές εκρήξεις ίσως ευθύνονται για την επικράτηση των δεινοσαύρων

Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, οι παρατεταμένες εκρήξεις ηφαιστείων πιθανότατα «άνοιξαν» τον δρόμο για την εμφάνιση των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας.

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν σε αρχαία πετρώματα ίχνη μαζικών ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με μία από τις μεγαλύτερες εξαφανίσεις ειδών, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για την ανάδυση των δεινοσαύρων ως κυρίαρχο είδος στον πλανήτη.

Οι ερευνητές του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Λόρενς Πέρσιβαλ, ανέλυσαν ηφαιστειακά πετρώματα από τέσσερις ηπείρους, χρησιμοποιώντας την παρουσία του υδραργύρου ως βασικού δείκτη για το μέγεθος της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, εκλύει ίχνη υδραργύρου μέσα στα αέρια που εκτοξεύει στην ατμόσφαιρα, τα οποία τελικά πέφτουν στο έδαφος, όπου και παραμένουν επί εκατομμύρια χρόνια.

Εκτός από τις άμεσες καταστροφές που προκαλούν οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο περιβάλλον τους, ο αντίκτυπός τους είναι ευρύτερος και μακρόχρονος, καθώς η τέφρα τους στην ατμόσφαιρα εμποδίζει τις ακτίνες του Ήλιου, αυξάνοντας το διοξείδιο του άνθρακα και αλλάζοντας το κλίμα.

Αυτό, στη συνέχεια, μπορεί να συνεπάγεται μια μαζική εξαφάνιση ειδών όπως αυτή, που οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να συνέβη στο τέλος της Τριασικής (ή Τριαδικής) περιόδου, όταν ζώα που έμοιαζαν με κροκόδειλους και ερπετά, καθώς επίσης και τα πρώιμα θηλαστικά και αμφίβια, εξαφανίσθηκαν, δίνοντας τη θέση τους στους δεινόσαυρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος