Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους

Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Έρευνας στη Διατροφή και την Καινοτομία Υγείας στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία

Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Έρευνας στη Διατροφή και την Καινοτομία Υγείας στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ1 περιλαμβάνουν το λάχανο, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια, το αβοκάντο ή τα δαμάσκηνα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function. Μια νέα μελέτη από Αυστραλούς ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας στη Διατροφή και την Υγεία του Πανεπιστημίου Edith Cowan δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιας νοσηλείας λόγω καταγμάτων οστών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των νοσηλειών με κατάγματα και της πρόσληψης βιταμίνης Κ1 σε σχεδόν 1400 ηλικιωμένες Αυστραλές γυναίκες άνω των 14,5 ετών.

Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 – που ισοδυναμεί με περίπου 125 γραμμάρια σκούρων φυλλωδών λαχανικών – είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάταγμα σε σύγκριση με συμμετέχουσες που κατανάλωναν λιγότερα από 60 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Υπήρχαν επίσης θετικά αποτελέσματα για κατάγματα ισχίου, με όσους κατανάλωναν την περισσότερη βιταμίνη Κ1 να μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας τους σχεδόν στο μισό, ή 49%.

Ο Δρ Marc Sim, συντονιστής της μελέτης, είπε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν περαιτέρω στοιχεία για τα οφέλη της βιταμίνης Κ1, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

«Τα αποτελέσματά μας είναι ανεξάρτητα από πολλούς καθορισμένους παράγοντες για τα ποσοστά καταγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος, της πρόσληψης ασβεστίου, της κατάστασης της βιταμίνης D και της επικρατούσας νόσου», είπε.

«Βασικές μελέτες της βιταμίνης Κ1 έχουν εντοπίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην καρβοξυλίωση των εξαρτώμενων από τη βιταμίνη Κ1 πρωτεϊνών των οστών, όπως η οστεοκαλσίνη, που θεωρείται ότι βελτιώνουν την οστική αντοχή», πρόσθεσε ο ερευνητής.

«Μια προηγούμενη μελέτη ECU δείχνει ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μικρότερη από 100 μικρογραμμάρια την ημέρα μπορεί να είναι πολύ χαμηλή για αυτή την καρβοξυλίωση. Η βιταμίνη Κ1 μπορεί επίσης να προάγει την υγεία των οστών αναστέλλοντας διάφορους παράγοντες της οστικής απορρόφησης», πρόσθεσε ο Δρ Σιμ.

Σύμφωνα με τον Δρ Σιμ, η κατανάλωση περισσότερων από 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 την ημέρα είναι ιδανική και, ευτυχώς, δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

«Η καθημερινή κατανάλωση βιταμίνης Κ1 μπορεί να επιτευχθεί εύκολα τρώγοντας 1-2 μερίδες λαχανικών όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο. Είναι ένας άλλος λόγος για να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία, οι οποίες υποστηρίζουν υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων μιας ή δύο μερίδων πράσινα φυλλώδη λαχανικά – κάτι που είναι σύμφωνο με τις συστάσεις της μελέτης μας», εξήγησε ο συντονιστής της μελέτης.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ1: Λαχανικά: λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, πράσινα φασόλια.

Φρούτα: δαμάσκηνα, ακτινίδιο, αβοκάντο

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food & Function».

Πηγή : Edith Cowan University Australiasciencedaily.com

Επιμέλεια: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος