Η Virgin Galactic πραγματοποίησε την πρώτη της εμπορική πτήση στην «άκρη του διαστήματος»

Η πτήση αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία διαστημικού τουρισμού που ίδρυσε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η Virgin Galactic του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε χθες (29/6) την πρώτη της εμπορική πτήση, στέλνοντας τους πρώτους της πελάτες της στην «άκρη του διαστήματος».

Δύο συνταγματάρχες της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας και ένας αεροναυπηγός του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας ταξίδεψαν με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Unity σε ύψος περίπου 80 χιλιομέτρων. Μαζί τους ταξίδεψαν δύο πιλότοι και ένας εκπαιδευτής της Virgin Galactic.

Το πλήρωμα ξεδίπλωσε μια ιταλική σημαία ενώ βρισκόταν σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας και πριν το σκάφος επιστρέψει στον διάδρομο προσγείωσης στο Spaceport America κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Η 90λεπτη υποτροχιακή πτήση αποτελεί ορόσημο για την Virgin Galactic καθώς είχε αναγκαστεί να αναβάλλει αρκετές φορές την έναρξη των εμπορικών πτήσεων. Αυτή ήταν η έκτη πιλοτική υποτροχιακή διαστημική πτήση της εταιρείας, αλλά η πρώτη που μετέφερε πελάτες.

Η εταιρεία του Μπράνσον έχει πουλήσει ήδη περίπου 800 εισιτήρια τα οποία κοστίζουν έως και 450.000 δολάρια το ένα. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αρκετά μεγάλο στόλο ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί 400 πτήσεις ετησίως.

Η αποστολή της ιταλικής ομάδας ήταν επιστημονική αλλά και τουριστική. Ένας από τους αστροναύτες φορούσε μια ειδική στολή που μετρούσε βιομετρικά δεδομένα και φυσιολογικές αντιδράσεις. Ένας άλλος πραγματοποίησε πειράματα χρησιμοποιώντας αισθητήρες για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, της λειτουργίας του εγκεφάλου και άλλων μετρήσεων ενώ βρισκόταν σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Ένα τρίτο πείραμα αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα υγρά και στερεά αναμειγνύονται σε αυτό το περιβάλλον.

Τον περασμένο Απρίλιο, η άλλη διαστημική εταιρεία του Μπράνσον, η εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων Virgin Orbit, κήρυξε πτώχευση, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση. Ωστόσο, τα προβλήματα της εταιρείας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, όταν ένας πύραυλος που μετέφερε τους πρώτους δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν από βρετανικό έδαφος απέτυχε να φτάσει σε τροχιά και χάθηκε.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος