Η Τουρκία σκοπεύει να στείλει πύραυλο στη Σελήνη το 2023 και ρόβερ μέχρι το 2030

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας χρησιμοποιώντας έναν εγχώρια κατασκευασμένο πύραυλο που θα πετάξει για πρώτη φορά στο φεγγάρι σε μια δοκιμαστική αποστολή το 2023.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Εξερεύνηση του Διαστήματος (GLEX) 2021 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας την Τρίτη (16 Ιουνίου), ο Σερντάρ Χούσεϊν Γιλντιρίμ, πρόεδρος της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA), συζήτησε τις λεπτομέρειες του διαστημικού προγράμματος της χώρας, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Το ρόβερ, το οποίο θα εκτοξευθεί το 2028 ή το 2029, σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη και θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα από την επιφάνειά του.

Ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας έναν υβριδικό κινητήρα που αναπτύσσεται επί του παρόντος, δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο για την εκτόξευση του ρόβερ, ένα πρωτότυπο του πυραύλου θα πετάξει στο φεγγάρι στα τέλη του 2023, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τον δικό μας κινητήρα για να φτάσουμε στο φεγγάρι, αλλά σε πρώτη φάση, το διαστημικό σκάφος μας θα μεταφερθεί σε χαμηλή γήινη τροχιά με διεθνή συνεργασία».

Η Τουρκία σκοπεύει να στείλει πύραυλο στη Σελήνη το 2023 και ρόβερ μέχρι το 2030

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu Press Agency, η αποστολή του 2023 θα πραγματοποιήσει μια ανώμαλη προσγείωση στο φεγγάρι, η οποία θα βοηθήσει τους Τούρκους μηχανικούς να συλλέξουν δεδομένα για την ομαλή προσγείωση στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να στείλει έναν Τούρκο πολίτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα επόμενα χρόνια για να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα.

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα της Τουρκίας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, προβλέπει και τη δημιουργία ενός τοπικού τουρκικού διαστημοδρομίου και την ανάπτυξη ενός εγχώριου περιφερειακού δορυφορικού συστήματος εντοπισμού και χρονομέτρησης.

Η Τουρκία εγκαινίασε τη διαστημική της υπηρεσία το 2018. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κίνηση αυτή επικρίθηκε τότε, καθώς έγινε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι υποστηρικτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι το διαστημικό πρόγραμμα μπορεί να πείσει ερευνητές και επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα αντί να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του διαστημικού προγράμματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη. Το διαστημικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί σε ένα αποκλειστικό κλαμπ λίγων μόνο χωρών που είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας πολύπλοκα προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος.

ΠΗΓΗ: Space

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος