Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει και την ορθοπεδική

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των προβλέψεων των επιπλοκών μετά από τραυματισμό.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής καθώς μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις στρατηγικές αποκατάστασης σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Ερευνητές στις ΗΠΑ εφάρμοσαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα κάταγμα στην υγεία ενός ασθενούς και να σχεδιάσουν τις κατάλληλες στρατηγικές αποκατάστασης. Η ανάλυση των μοτίβων βάδισης στην πρώιμη φάση μετά τον τραυματισμό προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει το γεγονός στη βάδιση και την αποκατάσταση του ασθενούς.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών επανεισαγωγής στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση κατάγματος και της παρουσίας υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων. Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ αυτών των ιατρικών καταστάσεων και των ορθοπεδικών επιπλοκών, οι συσχετίσεις αυτές δεν θεωρούνταν στατιστικά σημαντικές.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν το βαθύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ενσωμάτωση της μηχανικής μάθησης και της ανάλυσης βάδισης στην ορθοπεδική πρακτική, όχι μόνο στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων των επιπλοκών μετά τον τραυματισμό, αλλά και στην προσαρμογή των στρατηγικών αποκατάστασης στις ατομικές ανάγκες των ασθενών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μοσταφά Ρεζαπούρ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest.

«Η προσέγγιση αυτή αντιπροσωπεύει μια καίρια στροφή προς μια πιο εξατομικευμένη, προγνωστική και τελικά πιο αποτελεσματική ορθοπεδική φροντίδα» πρόσθεσε.

Ο Δρ. Ρεζαπούρ πρόσθεσε ότι η μελέτη υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της υιοθέτησης μιας ολιστικής θεώρησης που περιλαμβάνει όχι μόνο τις μηχανικές πτυχές της αποκατάστασης των τραυματισμών αλλά και το ευρύτερο φάσμα της υγείας του ασθενούς.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθειά μας να βελτιστοποιήσουμε τις στρατηγικές αποκατάστασης, να μειώσουμε τους χρόνους ανάρρωσης και να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών με κατάγματα των κάτω άκρων», δήλωσε.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Orthopaedic Research».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος