Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ένα καινούριο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να αναλύσει δείγματα ιστού του προστάτη και να διαγνώσει τον καρκίνο, με την ίδια ακρίβεια που θα το έκανε ένας γιατρός, ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες.

Η διάγνωση του προστάτη -της πιο διαδεδομένης μορφής καρκίνου για τους άντρες (με περίπου 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά παγκοσμίως κάθε χρόνο) πραγματοποιείται συνήθως με βιοψία και εξέταση από παθολόγο.

Προκειμένου όμως να αυτοματοποιηθεί η διάγνωση της νόσου και να καταστεί λιγότερο αναγκαία η ιατρική παρέμβαση κατά την εξέταση, όταν αυτό είναι εφικτό, οι ερευνητές ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χονγκτσιάν Γκούο του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ, αξιοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζοντας το σύστημα σε 918 δείγματα καρκίνου του προστάτη από 283 ασθενείς.

Με ποσοστό ακριβείας 99,4% το «έξυπνο» λογισμικό πραγματοποίησε επιτυχημένες διαγνώσεις, όπως θα έκανε και ένας γιατρός. Το σύστημα ταξινόμησε επίσης με ακρίβεια τα διαφορετικά είδη όγκων που εντοπίσθηκαν.

Ο επικεφαλής της έρευνας εξήγησε τη σημασία της καινούριας τεχνολογίας σε σύγκριση και με όσα μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί για τη διάγνωση της νόσου: «Δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ο άνθρωπος παθολόγος. Χρειαζόμαστε ακόμη έναν έμπειρο γιατρό για να αναλάβει την ευθύνη της τελικής διάγνωσης. Όμως το νέο σύστημα θα βοηθήσει τους παθολόγους να κάνουν καλύτερες και ταχύτερες διαγνώσεις, καθώς και θα εξαλείψει τις καθημερινές διακυμάνσεις στην κρίση, που μπορούν να υπεισέλθουν στις ανθρώπινες αξιολογήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο AP /M. Spencer Green

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος