Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθήσεων των ματιών και των πνευμόνων (video)

Ένα νέο σύστημα, που μπορεί να κάνει γρήγορα και με ακρίβεια διαγνώσεις των παθήσεων των ματιών και της πνευμονίας, ανέπτυξαν Αμερικάνοι και Κινέζοι επιστήμονες αξιοποιώντας τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τις τεχνικές της μηχανικής μάθησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Κανγκ Ζανγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, δημιούργησαν μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να αναγνωρίζει δύο από τις πιο κοινές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς του ματιού (την εκφύλιση και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας), αξιολογώντας ταυτόχρονα το πόσο σοβαρές είναι. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να αναλύει ακτινογραφίες (παιδιών) και να διακρίνει τη βακτηριακή και την ιογενή πνευμονία.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι οι δύο συχνότερες αιτίες μη αναστρέψιμης τύφλωσης, αλλά, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευθούν.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, «το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, ιδίως στις επαρχιακές περιοχές, πράγμα σημαντικό σε μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική, όπου υπάρχουν σχετικά λίγοι γιατροί».

Χρησιμοποιώντας περισσότερες από 200.000 εικόνες από οπτικές τομογραφίες συνοχής- OCT (μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση του βυθού του ματιού) το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύεται και με την τεχνική της «μεταβιβαστικής» μάθησης, προκειμένου να κάνει διαγνώσεις (βασιζόμενο σε «γνώσεις» που έχει «αποθηκεύσει» από την επίλυση προηγούμενων ιατρικών προβλημάτων). Μετά τη διάγνωση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμα και να κάνει συστάσεις για περαιτέρω εξετάσεις ή προτάσεις θεραπείας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας και ακρίβειας της μεθόδου, οι ερευνητές έκαναν συγκρίσεις ανάμεσα στις διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν από υπολογιστή και σε εκείνες που πραγματοποιήθηκαν από πέντε οφθαλμιάτρους.

Ο καθηγητής οφθαλμολογίας Κανγκ Ζανγκ ανέφερε σχετικά: «το μηχάνημα μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά με έναν εκπαιδευμένο οφθαλμίατρο. Είναι σε θέση να πάρει απόφαση για το αν ο ασθενής χρειάζεται θεραπεία, μέσα σε 30 μόνο δευτερόλεπτα και με ακρίβεια πάνω από 95%». Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι, η νέα μέθοδος διάγνωσης στοιχίζει λιγότερο στους ασθενείς.

Το διαγνωστικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόστηκε ακόμα και σε ιατρικές περιπτώσεις παιδιών με πνευμονία. Με την ανάλυση ακτινογραφιών των πνευμόνων, το σύστημα μπόρεσε να διακρίνει την αιτιολογία της πνευμονίας (από βακτήριο ή από ιό) με ποσοστό ακρίβειας άνω του 90%.

Η ταχεία διάγνωση είναι σημαντική, δεδομένου ότι η συνήθως πιο σοβαρή βακτηριακή πνευμονία (κύρια αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας έως πέντε ετών) απαιτεί έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι, στο μέλλον, το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων παθήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή βίντεο: Cell Press

Φωτογραφία: Cell Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος