Η SpaceX εκτόξευσε έναν πύραυλο Falcon 9 νωρίς σήμερα (9/12) και έθεσε σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ της NASA, το οποίο θα μελετήσει τις διεργασίες κοντά σε αστέρες νετρονίων που έχουν καταρρεύσει, μαύρες τρύπες και άλλα αινιγματικά ουράνια σώματα που προκαλούν τεράστιες εκρήξεις ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας.
Το τηλεσκόπιο Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE), αξίας 214 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει σχεδιαστεί για να εστιάζει σε μία μόνο πτυχή των ακτίνων Χ που εκπέμπονται στους στόχους του ή κοντά σε αυτούς: την πόλωση της ακτινοβολίας.
«Αν όλες οι ακτίνες Χ που προέρχονται από την πηγή έχουν όλα τα ηλεκτρικά τους πεδία προς την ίδια κατεύθυνση, είναι 100% πολωμένες. Αν όμως όλες έχουν διαφορετικές γωνίες σε σχέση με την κατεύθυνση, είναι μη πολωμένες ή βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα», δήλωσε ο Μάρτιν Γουάισκοπφ, κύριος ερευνητής της αποστολής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA.
Μετρώντας με ακρίβεια αυτή την πόλωση, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν πόσο γρήγορα περιστρέφεται μια μαύρη τρύπα, για παράδειγμα, και να συλλέξουν άλλες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που παράγουν ακτίνες-Χ κοντά σε περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, πάλσαρ, εξαιρετικά μαγνητικά αστρικά υπολείμματα γνωστά ως μάγναστρα και ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες όπου κρύβονται υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.
«Θα μετρήσουμε πάρα πολλές πηγές», δήλωσε ο επιστήμονας. «Έτσι, θα δημιουργηθεί μια νέα εργαλειοθήκη για την αστρονομία και την αστροφυσική».
https://twitter.com/SpaceX/status/1468818457097424900?s=20
Η εκτόξευση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. Το IXPE τέθηκε σε τροχιά στα 539 χλμ. πάνω από τον ισημερινό 33 λεπτά μετά την απογείωση. Το πρώτο στάδιο του πυραύλου προσγειώθηκε σε ένα παράκτιο μη επανδρωμένο σκάφος, ολοκληρώνοντας έτσι, την 97η επιτυχημένη ανάκτηση εκτοξευτή της SpaceX και την 74η στη θάλασσα.
Αρχικά σχεδιασμένος για να χωρέσει στο ρύγχος ενός μικρότερου πυραύλου, ο δορυφόρος, που κατασκευάστηκε από την Ball Aerospace, διαθέτει έναν συμπιεσμένο σκελετό που συγκρατεί τα τρία συγκροτήματα κατόπτρων που κατευθύνουν τις εισερχόμενες ακτίνες Χ στους υπερευαίσθητους ανιχνευτές.
Αν όλα πάνε καλά, θα σταλούν εντολές για την επέκταση της βραχίονα σε περίπου μια εβδομάδα, μια στιγμή που θα είναι καθοριστική για την αποστολή.
«Αυτό είναι κρίσιμο, διότι λόγω της φύσης των ακτίνων-Χ και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να εστιάσουμε το φως, τα όργανα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περίπου 4 μέτρα», δήλωσε η Μακένζι Φέρι, υπεύθυνη του προγράμματος IXPE στην Ball Aerospace. «Το κατασκευάσαμε ώστε να χωράει μέσα στον πύραυλο και όταν αυτός ο βραχίονας συμπιεστεί στα 30 εκατοστά», πρόσθεσε.
https://twitter.com/SpaceX/status/1468831567275380737?s=20
«Ο βραχίονας έχει αυτό το συμπαγές σχήμα σαν origami. Στη συνέχεια επεκτείνεται και διαχωρίζει τα κάτοπτρα από τα όργανα. Και τότε είναι που μπορούμε να αρχίσουμε να παίρνουμε τις εικόνες και την πολωσιμετρία», εξήγησε η Φέρι.
Σύμφωνα με τον Γουάισκοπφ, το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί για τη μελέτη φαινομένων που είναι πολύ δύσκολο να παραχθούν σε εργαστήριο.
«Μιλάμε για τεράστιες βαρύτητες όπως αυτές στην επιφάνεια ενός αστέρα νετρονίων ή κοντά στα όρια των μαύρων οπών, τεράστια μαγνητικά πεδία, καθώς και άλλες διαδικασίες που περιλαμβάνουν την παραγωγή ακτίνων Χ σε αυτές τις ενέργειες», είπε.
«Πραγματοποιώντας αυτή την αποστολή, προσθέτουμε δύο μεταβλητές στην εργαλειοθήκη της αστροφυσικής για την κατανόηση των πηγών αυτών. Αυτός είναι ο βαθμός πόλωσης και η κατεύθυνση που σχετίζεται με την πόλωση», εξηγησε ο επιστήμονας.
Αυτά τα δεδομένα, με τη σειρά τους, μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα ορισμένες από τις πιο ενεργητικές διαδικασίες στο σύμπαν.
ΠΗΓΗ: CBS News
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος