Η Space X έθεσε ταυτόχρονα σε τροχιά 64 δορυφόρους

Εξήντα τέσσερις μικρούς δορυφόρους έθεσε σε τροχιά ένας πύραυλος Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας Space X, που εκτοξεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας (3/12) από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δορυφόρων που έχουν ποτέ εκτοξευθεί από αμερικανικό έδαφος πάνω σε ένα μόνο πύραυλο. Το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει ο πύραυλος Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), που το 2017 είχε θέσει ταυτόχρονα σε τροχιά 104 δορυφόρους.

Η εν λόγω εκτόξευση του πυραύλου της εταιρίας του πολυεκατομμυριούχου Έλον Μασκ ήταν η 19η επιτυχημένη εκτόξευση από τη Space X για το 2018, χάρη στην οποία ξεπεράστηκε τα περσινό ρεκόρ της εταιρείας, με 18 εκτοξεύσεις για το 2017. Με την ολοκλήρωση της αποστολής, ο επαναχρησιμοποιούμενος πυραυλικός φορέας του Falcon 9 προσνηώθηκε πάνω σε ένα πλοίο drone στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ξανά και την προστατευτική μύτη του πυραύλου, η οποία περιβάλλει τους δορυφόρους κατά την εκτόξευση και πέφτει με αλεξίπτωτο στο νερό, οι ειδικοί της Space X προσπάθησαν- χωρίς επιτυχία- να την πιάσουν χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δίχτυ πλοίου. Σκοπός της εταιρίας είναι να καταστήσει επαναχρησιμοποιήσιμο και αυτό το μέρος του πυραύλου, δεδομένου ότι η κατασκευή του κοστίζει 6 εκατομμύρια δολάρια.

Προκειμένου η Space X να είναι ανταγωνιστική διεθνώς, ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της εταιρίας, προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο χαμηλό το κόστος των εκτοξεύσεων.  Ο ίδιος έγραψε, με χιουμοριστική διάθεση, σε ανάρτηση στο Twitter:  «Μπορεί (τα τμήματα της μύτης του πυραύλου που χωρίζονται σε δύο κομμάτια) να έχασαν το δίχτυ, αλλά έπεσαν απαλά στο νερό, από όπου τα μάζεψε το πλοίο μας Mr Steven. Το σχέδιο είναι να τα στεγνώσουμε και να τα εκτοξεύσουμε ξανά. Δεν είναι κακό λίγο μπάνιο…».

Η νέα εκδοχή των εξήντα τεσσάρων δορυφόρων που τέθηκαν σε τροχιά,  περιλαμβάνει 49 cubesats και 15 μικροδορυφόρους, από κράτη, διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ακόμη και ομάδες μαθητών, συνολικά από 17 χώρες. Στο διάστημα ταξίδεψε και ένας μικρός δορυφόρος Elysium Star 2 της αμερικανικής εταιρείας Elysium Space, που μεταφέρει ό,τι έχει απομείνει από τους αποτεφρωμένους πελάτες της, οι οποίοι είχαν πληρώσει 2.490 δολάρια ο καθένας για να μετατραπούν σε «πεφταστέρια».

Ακόμα ένας δορυφόρος, ο  Orbital Reflector, πρόκειται να θέσει σε τροχιά στο διάστημα ένα λαμπερό γλυπτό που θα φουσκώσει μόνο του και θα αντανακλά τις ακτίνες του Ήλιου, έτσι ώστε να τραβάει τα βλέμματα των ανθρώπων προς τον ουρανό. Ωστόσο, το διαστημικό αυτό γλυπτό θα καεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων εξαιτίας της τριβής της γήινης ατμόσφαιρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Senior Airman Clayton Wear/U.S. Air Force μέσω AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος