Η πρώτη επεξεργασία της Wikipedia θα δημοπρατηθεί ως NFT

Ο συνιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, δημοπρατεί την πρώτη επεξεργασία που έγινε ποτέ στον ιστότοπο, ως NFT (μη ανταλλάξιμο διακριτικό).

Στις 15 Ιανουαρίου 2001, ο Γουέιλς πληκτρολόγησε τις λέξεις «Hello, World!» μετά το λανσάρισμα της Wikipedia. Η στιγμή αυτή έχει απαθανατιστεί σε ένα NFT που θα δημοπρατήσει ο οίκος Christie’s.

Τα NFT μετατρέπουν ψηφιακά έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα, σε μοναδικά, επαληθεύσιμα αποδεικτικά στοιχεία γνησιότητας και ιδιοκτησίας, μέσω ενός δικτύου blockchain.

Τελευταία, παρατηρείται τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος στον κόσμο της τέχνης. Τώρα, οι συλλέκτες έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν την πρώτη επεξεργασία της Wikipedia, ενός από τους 10 πιο επισκέψιμους ιστότοπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο οποίος εκτιμά ότι το NFT θα πωληθεί για 100.000-150.000 δολάρια.

Ο Γουέιλς ξεκίνησε τη Wikipedia αφού αρχικά προσπάθησε να δημιουργήσει τη Nupedia, μια υπό αξιολόγηση ανοικτού περιεχομένου εγκυκλοπαίδεια, αλλά το εγχείρημα απέτυχε επειδή χρειαζόταν πολύς χρόνος για να εγκριθούν οι επεξεργασίες.

«Ήταν πολύ ακαδημαϊκό και απέτυχε επειδή δεν ήταν πραγματικά διασκεδαστικό για τους εθελοντές – ήταν πολύ άκαμπτο», δήλωσε ο Γουέιλς.

Η πρώτη επεξεργασία της Wikipedia θα δημοπρατηθεί ως NFT
(CHRISTIE’S)

Ο συνιδρυτής της Wikipedia Λάρι Σάνγκερ, πρότεινε να γίνει ευκολότερη η συνεργασία σε ιστοσελίδες και η κίνηση αυτή οδήγησε σε τεράστια πρόοδο.

Στην αρχή, οποιοσδήποτε μπορούσε να επεξεργαστεί τον ιστότοπο και οι προηγούμενες εκδόσεις των σελίδων χάνονταν, αλλά στη συνέχεια ο Γουέιλς άρχισε να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας του ιστορικού του ιστότοπου, ώστε να μπορεί να αντιστρέψει τυχόν αλλαγές, σύμφωνα με τη δήλωση.

Αυτός ο κώδικας είναι μέρος του NFT που θα δημοπρατείται διαδικτυακά από τις 3 έως τις 15 Δεκεμβρίου, και περιλαμβάνει τον υπολογιστή strawberry iMac που χρησιμοποίησε ο Γουέιλς για να αναπτύξει την Wikipedia.

Όποιος αγοράσει το NFT θα μπορεί να επεξεργαστεί τη σελίδα όπως θέλει, καθώς και να την επαναφέρει στην αρχική της μορφή.

«Αυτός είναι ένας τρόπος να εκφράσω καλλιτεχνικά αυτό που νομίζω ότι είχε νόημα εκείνη η στιγμή των δυνατοτήτων και του ενθουσιασμού – ότι μπορεί να φτιάξεις κάτι καταπληκτικό, ή κάτι που δεν λειτουργεί καθόλου», δήλωσε ο Γουέιλς.

«Ελπίζω οι άνθρωποι να ανταποκριθούν σε αυτό και να σκεφτούν ότι αυτό το NFT δεν αντιπροσωπεύει την ώριμη Wikipedia, αλλά ότι αυτή ήταν η τρελή ιδέα του Τζίμι, ένα αστείο πρωινό του Ιανουαρίου. Αυτό είναι κάπως συναρπαστικό αν το καλοσκεφτεί κανείς».

Τα χρήματα από την πώληση θα στηρίξουν το WT.Social, το εναλλακτικό πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης του Γουέιλς, καθώς και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Είναι μια απόδειξη της δύναμης του crowd-sourcing: να επιτρέψει σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών – και όλα αυτά δωρεάν», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Πίτερ Κλάρνετ, ειδικός του Christie’s.

«Ως συχνοί χρήστες της Wikipedia, μας τιμά το γεγονός ότι μας ανατέθηκαν δύο αντικείμενα που σχετίζονται με τη γέννηση αυτού του μετασχηματιστικού επιτεύγματος», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος