Η πρόσληψη μικροπλαστικών στην τροφική αλυσίδα επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου

Μια ομάδα ερευνητών από το CSIC ανακάλυψε ότι η κατάποση μικροπλαστικών μειώνει τη βακτηριακή ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου και προκαλεί μια αλλαγή της ισορροπίας στους μικροοργανισμούς που υπάρχουν εκεί. 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι η λήψη μικροπλαστικών PET (που σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα) μειώνει την αφθονία των βακτηρίων που είναι γνωστά για τις θετικές τους επιπτώσεις στην υγεία και αυξάνει την παρουσία άλλων μικροβιακών ομάδων που σχετίζονται με παθογόνο δραστηριότητα.

«Δεδομένης της πιθανής χρόνιας έκθεσης σε αυτά τα σωματίδια μέσω της διατροφής μας, τα αποτελέσματα που ελήφθησαν υποδηλώνουν ότι η συνεχής πρόσληψή τους θα μπορούσε να αλλάξει την εντερική ισορροπία και, επομένως, την υγεία», εξηγεί η Victoria Moreno, από το Food Sciences Research Institute (CIAL) του CSIC.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης το Ινστιτούτο Κατάλυσης και Πετροχημικών (ICP) και το Ινστιτούτο Κεραμικής και Γυαλιού (ICV) του CSIC, είναι η πρώτη που αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατάποσης μικροπλαστικών στην πεπτική οδό και στο μικροχλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας και τις συνέπειες που μπορούν να μας προκαλέσουν αυτά τα υλικά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, κατά μέσο όρο, κάθε άτομο μπορεί να καταναλώνει από 0,1 έως 5 γραμμάρια μικροπλαστικών κάθε εβδομάδα, μέσω φαγητού και ποτού.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι αυτά τα μικροπλαστικά μπορούν να υποστούν βιομετασχηματισμούς σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα και να φτάσουν στο κόλον με δομικά διαφορετικό τρόπο από τον αρχικό.

«Όλοι αυτοί οι παρατηρούμενοι μηχανισμοί και παράγοντες, που μόλις αρχίζουν να μελετώνται, θα συμβάλουν στο να μάθουμε εάν τα μικροπλαστικά μπορούν να παραμείνουν στο ανθρώπινο σώμα και να συσσωρευτούν ενδεχομένως σε ορισμένα όργανα και ιστούς», καταλήγει.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η ομάδα CSIC έχει σχεδιάσει ένα πρωτόκολλο για την προσομοίωση της κατάποσης και της πέψης μικροπλαστικών υπό φυσιολογικές συνθήκες, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στη μελέτη άλλων τύπων πλαστικών και μεγεθών σωματιδίων.

«Χρησιμοποιώντας το in vitro μοντέλο γαστρεντερικής πέψης που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την CSIC, καταφέραμε να στεγάσει την ανθρώπινη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της παρέμβασης με μικροπλαστικά», εξηγεί η Victoria Moreno.

Αυτό το πρωτόκολλο, σε συνδυασμό με τη χρήση ηλεκτρονικής μικροσκοπίας και φασματοσκοπίας, κατέστησε δυνατή την παρακολούθηση αλλαγών στη δομή και τη μορφολογία των μικροπλαστικών στην πεπτική οδό.

Μετάφραση-Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος