«Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σκοτώσει τους πάντες», προειδοποιούν ερευνητές της Οξφόρδης

Array

Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «σκοτώσει τους πάντες» και πρέπει να ρυθμίζεται όπως τα πυρηνικά όπλα, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στους βουλευτές της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας, οι «μηχανές» με υπεράνθρωπη νοημοσύνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα.

Προειδοποιώντας για μια «κυριολεκτική κούρσα εξοπλισμών» μεταξύ των κρατών και των εταιρειών τεχνολογίας, ο καθηγητής μηχανικής μάθησης Μάικλ Όσμπορν, ζήτησε να υπάρξει παγκόσμια ρύθμιση ώστε οι εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν να δημιουργούν ανεξέλεγκτα συστήματα που θα μπορούσαν να «εξαλείψουν την ανθρώπινη φυλή». Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης την απαγόρευση επικίνδυνων αλγορίθμων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη και για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.

Ωστόσο, στην πρώτη συνεδρίασή της, ο διδακτορικός φοιτητής Μάικλ Κοέν απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

«Νομίζω ότι το ζοφερό σενάριο είναι ρεαλιστικό, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να αφομοιώσει αυτό που κάνει τον άνθρωπο ξεχωριστό. Αν καταφέρουμε να ενσωματώσουμε αυτό το στοιχείο στην τεχνολογία, τότε φυσικά θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για εμάς», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: Daily Mail, Telegraph

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος