Η NASA θα γυρίσει διαφήμιση καλλυντικών στο εργαστήριο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Εδώ και δύο δεκαετίες, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) χρησιμεύει ως ένα μοναδικό εργαστήριο, φιλοξενώντας εκατοντάδες επιστημονικά πειράματα.

Σήμερα, η NASA, ένας από τους κύριους διαχειριστές του διαστημικού σταθμού, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητά στον σταθμό, όπου 10 μπουκάλια ενός νέου ορού περιποίησης δέρματος της μάρκας Estée Lauder θα ταξιδέψουν στο διαστημικό σταθμό. Οι αστροναύτες της NASA θα βιντεοσκοπήσουν τα μπουκάλια στο περιβάλλον μικροβαρύτητας του ISS και το υλικό αυτό θα το χρησιμοποιήσει η εταιρεία για τις διαφημιστικές της καμπάνιες.

Πάντως, σύμφωνα με το CNN, αυτή δεν θα είναι η πρώτη διαφήμιση που γυρίζεται στο διάστημα, ούτε είναι η πρώτη φορά που η NASA συνεργάζεται με εταιρικούς διαφημιστές. Ωστόσο, θα είναι μία από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις όπου η NASA διαθέτει το αμερικανικό τμήμα του διαστημικού σταθμού για τη βιντεοσκόπηση ενός προϊόντος σε περιβάλλον με μηδενική βαρύτητα.

Η εταιρική σχέση με την Estée Lauder είναι στο πλαίσιο πολυετούς προσπάθειας της NASA, να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε διαστημικά έργα, καθώς ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό του και να επικεντρωθεί στις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα. Σε αυτές τις προσπάθειες περιλαμβάνεται και η χρήση του διαστημικού σταθμού για σκοπούς μάρκετινγκ και ψυχαγωγίας.

Τα προϊόντα Estée Lauder αναμένεται να ταξιδέψουν με ένα διαστημικό σκάφος Northrop Grumman Cygnus, μαζί με 8.000 κιλά άλλων φορτίων, όπως πειράματα και προμήθειες.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι αστροναύτες δεν θα εμφανίζονται στις διαφημίσεις καλλυντικών, καθώς οι πολιτικές δεοντολογίας της NASA απαγορεύουν αυστηρά την εμφάνιση αστροναυτών σε καμπάνιες μάρκετινγκ.

Ο πρόεδρος της Estée Lauder Stephane de la Faverie  αναφέρθηκε στα σχέδια της εταιρείας τον περασμένο μήνα. «Παίρνω ρίσκα και υλοποιώ ιδέες που ξεφεύγουν από τους φυσιολογικούς, παραδοσιακούς τρόπους μάρκετινγκ», είπε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνόδου κορυφής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής, τον περασμένο Αύγουστο.

Αναφέρθηκε επίσης, στα σχέδια της Estée Lauder να βοηθήσει τη NASA και το CASIS, τον οργανισμό που διαχειρίζεται το αμερικανικό εργαστήριο στο διαστημικό σταθμό, χρηματοδοτώντας έρευνα με στόχο την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υλικών συσκευασίας.

Επιπλέον, η εταιρεία υπέγραψε διαστημική συμφωνία, η οποία βασίζεται σε εντολή του Κογκρέσου και μια οδηγία του 2019 για τη NASA να «καταλύσει και να καλλιεργήσει» μια επιχειρηματική οικονομία στην τροχιά της Γης.

Η NASA θα αναλάβει το κόστος της αποστολής, ενώ ο συνεργάτης της Estée Lauder για το έργο, Space Commerce Matters, αναμένεται να δώσει περίπου 128.000 δολάρια, ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ποσού που αναμένεται να κοστίσει το έργο.

Οι προσπάθειες της NASA για την εμπορευματοποίηση του διαστήματος περιλαμβάνουν τη δυνατότητα δραστηριοτήτων χορηγίας και μάρκετινγκ στο διαστημικό σταθμό, καθώς και τη διαστημική κατασκευή, τον τουρισμό και τα προϊόντα βίντεο με σκοπό την ψυχαγωγία, όπως είναι οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ. Το 2019, η NASA ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο, θα παραχωρεί έως και 90 ώρες χρόνου εργασίας και 180 κιλά φορτίο σε εμπορικές εταιρείες που θα την χρησιμοποιούν για τέτοιους σκοπούς.

«Αφιερώνουμε ένα 5% από τον χρόνο του πληρώματος, για εμπορικές δραστηριότητες επειδή μια ισχυρή εμπορική διαστημική οικονομία θα υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα και τη μετάβαση σε ένα καθεστώς όπου η NASA θα είναι ένας από τους πολλούς πελάτες μιας εμπορικής επανδρωμένης διαστημικής επιχείρησης», δήλωσε ο Phil McAlister, διευθυντής εμπορικής ανάπτυξης διαστημικών πτήσεων στα κεντρικά γραφεία της NASA.

Έκτοτε, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει υπογράψει μια σειρά διαστημικών συμφωνιών με διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αθλητικής μάρκας Adidas, ενώ ο ηθοποιός Τομ Κρουζ αναμένεται να κινηματογραφήσει μια ταινία στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Οι λεπτομέρειες αυτού του πρότζεκτ, δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό New Scientist.

ΠΗΓΗ: CNN

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος