Η NASA έστειλε έναν γιατρό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως ολόγραμμα

Ένας χειρουργός της NASA «ταξίδεψε» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ως ολόγραμμα και συνομίλησε με τους αστροναύτες σε πραγματικό χρόνο, εκατοντάδες μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η «επίσκεψη» του χειρούργου της NASA Τζόζεφ Σμιντ στον ISS τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, κατέστη δυνατή χάρη στην τεχνολογία «holoportation» της Microsoft, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις απομακρυσμένων συμμετεχόντων, σε πραγματικό χρόνο.

Ο όρος «holoportation» αποτελεί συνδυασμό των λέξεων «ολόγραμμα» (hologram) και «τηλεμεταφορά» (teleportation) και θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ολομεταφορά» στα ελληνικά.

«Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο ανθρώπινης επικοινωνίας σε τεράστιες αποστάσεις», δήλωσε ο Σμιντ. «Είναι ένας ολοκαίνουργιος τρόπος ανθρώπινης εξερεύνησης, όπου η ανθρώπινη οντότητά μας είναι σε θέση να ταξιδέψει εκτός του πλανήτη».

Η NASA έστειλε έναν γιατρό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως ολόγραμμα
(ESA, Thomas Pesquet)

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ολογραφικές προβολές όπου οι άνθρωποι φαίνεται να αιωρούνται στον αέρα, η ολομεταφορά απαιτεί τη χρήση ενός ακουστικού επαυξημένης πραγματικότητας, όπως η τεχνολογία HoloLens της Microsoft, για να μπορεί ο χρήστης να αντιληφθεί και να αλληλεπιδράσει με τα απομακρυσμένα άτομα, τα οποία βιντεοσκοπούνται από πολλαπλές κάμερες.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Τομά Πεσκέ, ο οποίος βρισκόταν στον ISS και φορούσε ένα τέτοιο ακουστικό, είχε μια αμφίδρομη συνομιλία με τον Σμιντ και τα μέλη της ιατρικής του ομάδας, μαζί με τον Fernando De La Pena Llaca, τον διευθύνοντα σύμβουλο της AEXA Aerospace, η οποία αναπτύσσει προσαρμοσμένο λογισμικό holoportation.

Παρόλο που η τεχνολογία holoportation της Microsoft υπάρχει ήδη σε διάφορα στάδια ανάπτυξης εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για κάτι τόσο φιλόδοξο όσο αυτό: να συνδέσει ιατρικούς ερευνητές στη Γη με αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από τον πλανήτη μας.

Αυτό το επίτευγμα είναι σημαντικό για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν εικονικά με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ατόμων που βρίσκονται στη Γη, σε διαστημικούς σταθμούς ή σε άλλα διαστημόπλοια.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος, ο Πεσκέ ήταν ο μόνος που φορούσε ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας που του επέτρεπαν να αντιλαμβάνεται τους άλλους συμμετέχοντες ως ψηφιακά τρισδιάστατα ολογράμματα. Όταν εξοπλιστούν όλοι οι συμμετέχοντες με τα ακουστικά αυτά, οι δυνατότητες μετάβασης στην πραγματικότητα κάποιου άλλου θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο διδακτικές και μετασχηματιστικές για τους αστροναύτες που βρίσκονται σε αποστολή.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος