Η NASA αποκάλυψε τι κρύβει το δείγμα του αστεροειδούς Bennu

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς πλούσιο σε άνθρακα που έχει επιστρέψει ποτέ στη Γη», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Η NASA αποκάλυψε το περιεχόμενο του δείγματος που συλλέχθηκε από τον 4,5 δισεκατομμυρίων ετών αστεροειδή Bennu στο πλαίσιο της αποστολής OSIRIS-REx, ενισχύοντας τη θεωρία ότι η ζωή στη Γη προήλθε από το διάστημα.

Μετά από έναν μήνα επιστημονικών αναλύσεων, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε την Τετάρτη (11/10) πως ο Bennu περιέχει άφθονο νερό και άνθρακα. Η ανακάλυψη έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός επταετούς ταξιδιού στον μακρινό αστεροειδή στο πλαίσιο της αποστολής OSIRIS-REx, η οποία επέστρεψε με το πολύτιμο φορτίο της τον περασμένο μήνα.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς πλούσιο σε άνθρακα που έχει επιστρέψει ποτέ στη Γη», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον σε συνέντευξη Τύπου στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το περίπου το 5% του συνολικού βάρους των δειγμάτων περιείχαν άνθρακα, τόσο σε οργανική όσο και σε ορυκτή μορφή, ενώ το νερό ήταν παγιδευμένο μέσα στην κρυσταλλική δομή των αργιλικών ορυκτών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος που η Γη έχει ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια είναι επειδή χτυπήθηκε από αστεροειδείς που περιείχαν νερό πριν από 4 έως 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας την κατοικήσιμη. Όλη η ζωή στη Γη βασίζεται στον άνθρακα, ο οποίος σχηματίζει δεσμούς με άλλα στοιχεία για την παραγωγή πρωτεϊνών και ενζύμων, καθώς και των δομικών στοιχείων του γενετικού κώδικα, του DNA και του RNA.

«Αυτό το υλικό είναι το όνειρο ενός αστροβιολόγου», δήλωσε ο επιστήμονας Ντάνιελ Γκλάβιν, ο οποίος πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά και ότι το δείγμα θα σταλεί σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για περαιτέρω μελέτη.

Το OSIRIS-REx δεν είναι το πρώτο σκάφος που συναντήθηκε με αστεροειδή και έφερε δείγματα πίσω στη Γη για μελέτη. Η Ιαπωνία το πέτυχε αυτό δύο φορές, το 2010 και το 2020.

Προς το παρόν οι επιστήμονες ερευνούν τα υλικά που περιέχονται στα δείγματα και συγκεκριμένα στο στρώμα σκόνης που συγκεντρώθηκε στο μηχανισμό συλλογής των δειγμάτων. Η εξέταση του υπόλοιπου δείγματος θα ακολουθήσει αργότερα.

«Το καλύτερο ‘πρόβλημα’ που μπορεί να έχουμε είναι ότι υπάρχει τόσο πολύ υλικό, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι περιμέναμε για να το συλλέξουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιμέλειας του OSIRIS-REx, Κρίστοφερ Σνιντ.

Όπως είπε η NASA τουλάχιστον το 70% του δείγματος θα παραμείνει στο Χιούστον για μελλοντική μελέτη – μια πρακτική που ξεκίνησε με τις αποστολές Apollo. Ορισμένα δείγματα θα εκτεθούν στο Ινστιτούτο Smithsonian, στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

ΠΗΓΗ: Science Alert



Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος