Η μοναξιά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη τμημάτων του εγκεφάλου που συνδέονται με τη φαντασία

Καθώς πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να περάσουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, μόνοι τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, νέα έρευνα δείχνει πώς η μοναξιά μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή δομών στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη φαντασία.

Οι μοναχικοί άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις αναμνήσεις, τις σκέψεις για τους άλλους ανθρώπους και τα μελλοντικά σχέδια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό «Nature Communications».

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το λεγόμενο προεπιλεγμένο δίκτυο λειτουργίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και την κοινωνική νόηση, είχε υποστεί αλλαγές εξαιτίας της μοναξιάς. Οι δεσμοί μεταξύ αυτών των περιοχών είχαν ενισχυθεί και ο όγκος της γκρίζας ύλης ήταν μεγαλύτερος από εκείνους που δεν ήταν μοναχικοί. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν για το προεπιλεγμένο δίκτυο, καθώς τα περισσότερα άτομα επηρεάστηκαν από την απομόνωση και τη μοναξιά.

Αρκετά πριν την πανδημία, το 2018, η βρετανική κυβέρνηση διόρισε υπουργό Μοναξιάς, για να συνεχίσει το έργο της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, η οποία δολοφονήθηκε από ακροδεξιό εξτρεμιστή το 2016, και να αντιμετωπίσει τη μοναξιά που βιώνουν περισσότεροι από ένας στους δέκα Βρετανούς.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι μοναχικοί ενήλικες είναι περίπου 1,64 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν νιώθουν μοναξιά, σύμφωνα με ανασκόπηση παγκοσμίων μελετών του 2015.

Αποτελέσματα όπως αυτά, έδωσαν το κίνητρο στους ερευνητές να μελετήσουν εικόνες εγκεφάλου από 40.000 άτομα, οι οποίες προέρχονται από την UK Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων που διαθέτει βιοϊατρικές πληροφορίες περίπου 500.000 Βρετανών.

Το τεράστιο μέγεθος των δεδομένων είναι σπάνιο σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης, σύμφωνα με τον Nathan Spreng, κύριο συγγραφέα της μελέτης και καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. Πριν από αυτή τη μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του στον χώρο της νευροεπιστήμης επικεντρωνόταν σε ομάδες με εκατοντάδες συμμετέχοντες.

Η μοναξιά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη τμημάτων του εγκεφάλου που συνδέονται με τη φαντασία

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη, ηλικίας από 40 έως 69 ετών, συμπλήρωσαν αξιολογήσεις που περιλάμβαναν ερωτήσεις για τη μοναξιά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες των μοναχικών ατόμων με εκείνες των ανθρώπων που δεν ένιωθαν συχνά μοναξιά.

Η υπόθεση των ερευνητών ότι το προεπιλεγμένο δίκτυο στον εγκέφαλο ήταν ενεργό κατά τη διάρκεια της μοναξιάς, ήταν λογική, καθώς είναι μέρη που σχετίζονται με  σκέψεις που εστιάζουν στον εαυτό, σύμφωνα με τον Kenneth Heilman, ομότιμο καθηγητή στο τμήμα νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος όμως δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, άλλα μέρη του εγκεφάλου που δε σχετίζονται με τη δημιουργικότητα ενδέχεται να ατροφήσουν από την αδράνεια. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάνετε άλλα μέρη του εγκεφάλου που είναι σημαντικά για τις διαπροσωπικές σχέσεις; Αν δεν τα χρησιμοποιείτε θα πάθετε ένα είδος άνοιας διαταραχής;» αναρωτιέται ο Heilman.

Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κοινωνική απομόνωση, ειδικά εν μέσω πανδημίας, μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν, όπως για παράδειγμα, το πώς αλληλοεπιδρά η μοναξιά με τον γονότυπο APOE-4», εξηγεί ο Spreng στο CNN. Αυτό το γονίδιο έχει συνδεθεί με έως και 25% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ.

Και επειδή οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν από άνοια είναι συχνά πιο απομονωμένοι καθώς ζουν μόνοι τους ή σε κοινές εγκαταστάσεις διαβίωσης, περεταίρω έρευνα θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς η μοναξιά μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα γενετική προδιάθεση.

«Αυτή η πρώτη μελέτη ήταν πραγματικά σημαντική όσον αφορά τον εντοπισμό των τμημάτων του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη μοναξιά», λέει ο Spreng. «Χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες και παρακολουθούμε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων ανθρώπων. Παρατηρούμε πώς γερνάει ο εγκέφαλός τους σε ένα βάθος χρόνου και πώς η εμπειρία της μοναξιάς μπορεί να επιταχύνει τα ατροφικά μοτίβα», προσθέτει ο επιστήμονας.

«Η αίσθηση της κοινωνικής σύνδεσης είναι εξαιρετικά σημαντική. Η έξοδος από την απομόνωση λόγω της πανδημίας, θα είναι πιθανώς πολύ πιο εύκολη για μερικούς ανθρώπους, ιδίως για τους νέους. Οι ηλικιωμένοι όμως χρειάζονται περισσότερη βοήθεια».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος