Η Microsoft χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει τις επόμενες επιδημίες

Η Microsoft χρησιμοποιεί έξυπνες ρομποτικές παγίδες σε έντομα για να αποτρέψει την επόμενη πανδημία μέσω μιας νέας πλατφόρμας που ονομάζεται Premonition και βασίζεται στην cloud υπηρεσία της Azure.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο αισθητήρων και μια βάση δεδομένων που αναλύει τη δραστηριότητα των εντόμων για σημάδια επικίνδυνων παθογόνων.

«Εάν μπορούσαμε να μελετήσουμε το μεγαοικοσύστημα (σύνολο οικοσυστημάτων μιας βιογεωγραφικής περιοχής) όπως τον καιρό, θα εντοπίζαμε νωρίτερα τα περιβαλλοντικά παθογόνα και θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τις επιδημίες πριν γίνουν πανδημίες», εξηγούν οι επιστήμονες του ερευνητικού τμήματος της αμερικανικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το Premonition είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που συνδυάζει ρομποτικές πλατφόρμες ανίχνευσης και τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιεί τις τεχνικές της προγνωστικής ανάλυσης και περιβαλλοντικής γονιδιωματικής, τη μελέτη δηλαδή, του γενετικού περιεχομένου που προκύπτει από περίπλοκα περιβάλλοντα που βρίσκονται στη φύση.

Οι αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στη ρομποτική παγίδα θα μπορούν να προσδιορίσουν το είδος του κουνουπιού, το επίπεδο του φυσικού φωτός και τις καιρικές συνθήκες, ενώ η πλατφόρμα θα κάνει γενετική ανάλυση του κουνουπιού. Ο στόχος είναι η μοντελοποίηση πληθυσμών κουνουπιών για την ανίχνευση εκείνων που μεταφέρουν ασθένειες. Μέχρι στιγμής, το σύστημα έχει αναλύσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ζεύγη βάση του γονιδιωματικού υλικού τους, από περιβαλλοντικά δείγματα για τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Το Premonition είναι αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας και ανάπτυξης που ξεκίνησε με την εμφάνιση του ιού Ζίκα. Για να μελετήσουν αυτήν την ιική ασθένεια, οι ερευνητές της Microsoft δημιούργησαν μια ρομποτική παγίδα εξοπλισμένη με πολλούς αισθητήρες για να παγιδέψουν και να αναλύσουν τα κουνούπια. Ο στόχος ήταν να βοηθήσουν τις αρχές υγείας της κομητείας Harris στις Ηνωμένες Πολιτείες να εντοπίσουν τα κουνούπια, φορείς της νόσου.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δημιουργήθηκε «ένα από τα πιο προηγμένα δίκτυα ανίχνευσης βιολογικών απειλών», λέει η αμερικανική εταιρεία. «Φανταστείτε ότι έχετε ένα σύστημα πρόβλεψης που δείχνει ότι σε λίγες μέρες θα έχετε πολλά κουνούπια, με βάση τα δεδομένα και τα μοντέλα. Τότε θα μπορούσατε να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα», λέει ο Ντάγκλας Ε. Νόρις, εντομολόγος και καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το Premonition είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, των Πανεπιστημίων Τζονς Χόπκινς, Βάντερμπιλτ, Πίτσμπουργκ και του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Η Microsoft συνεργάζεται επίσης με τον φαρμακευτικό γίγαντα Bayer για να «κατανοήσει καλύτερα τις μεταδοτικές ασθένειες και τον ρόλο των αυτόνομων δικτύων αισθητήρων για την ανίχνευση βιοθεραπειών».

Το σύστημα είναι ακόμη στα σπάργανα και θα πρέπει να συλλεχθούν πολλά δεδομένα για την ανάπτυξη αλγορίθμων που θα μπορούν να εντοπίσουν μια  αλυσίδα μόλυνσης από ένα κουνούπι στους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο καθώς ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας. Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο σε πειραματική έκδοση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: Usinedigitale

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος