Η Meta αποκάλυψε ένα γάντι που επιτρέπει στους χρήστες να «αισθάνονται» εικονικά αντικείμενα

Στο μυθιστόρημα «Ready Player One», ο πρωταγωνιστής δραπετεύει σε μια διαδικτυακή σφαίρα που ονομάζεται OASIS. Καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία της OASIS παίζει μια στολή απτικής τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να κινείται και να αλληλεπιδρά με τον εικονικό κόσμο. Η απτική τεχνολογία είναι μια προηγμένη τεχνολογία αλληλεπίδρασης μιας συσκευής ή ενός συστήματος με τον χρήστη της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Meta (πρώην Facebook) παρουσίασε ένα πρωτότυπο απτικό γάντι που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το metaverse. Το γάντι αυτό θα επιτρέπει στον χρήστη όχι μόνο να αλληλεπιδρά με τον εικονικό κόσμο και να τον ελέγχει, αλλά και να τον βιώνει όπως τον φυσικό. Το όραμα της εταιρείας είναι να δημιουργήσει προσαρμόσιμα, άνετα, ελαφριά γάντια που μιμούνται την πίεση, την υφή και το βάρος. Το γάντι θα παρακολουθεί την κίνηση του χεριού με ακρίβεια και θα μπορεί να μεταδίδει εικονικές πληροφορίες στον χρήστη. Ο χρήστης θα χρησιμοποιεί τα γάντια σε συνδυασμό με ακουστικά επαυξημένης (AR) ή εικονικής πραγματικότητας (VR).

Η υπάρχουσα τεχνολογία μαλακής ρομποτικής και μικρορευστολογίας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα τεχνητά μέλη, βοήθησε τους προγραμματιστές να θέσουν τα θεμέλια για το γάντι. Το πρωτότυπο είναι εφοδιασμένο με εκατοντάδες μικροσκοπικά μοτέρ που ονομάζονται ενεργοποιητές. Οι ενεργοποιητές αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις διαρκώς μεταβαλλόμενες αισθήσεις που αναμεταδίδονται από τον εικονικό κόσμο στον πραγματικό, στο χέρι του χρήστη. Η ομάδα ανέπτυξε πνευματικούς και ηλεκτροενεργούς ενεργοποιητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν αντίστοιχα την πίεση του αέρα για να δημιουργήσουν δύναμη και αλλάζουν μέγεθος και σχήμα με την παρουσία ηλεκτρικού πεδίου.

Την διαδικασία θα συντονίζει ένας υψηλής ταχύτητας μικρορευστικός επεξεργαστής. Αυτό το μικροσκοπικό τσιπ υπολογιστή θα ελέγχει τη ροή του αέρα που κινείται μέσω των ενεργοποιητών, δίνοντας σήμα στις βαλβίδες του γαντιού να ανοίξουν και να κλείσουν. Σε μια μελλοντική εκδοχή, οι κινήσεις του χρήστη θα είναι απόλυτα συγχρονισμένες με αυτό που αισθάνεται.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός εικονικού κόσμου (metaverse), η Meta ετοιμάζει γυαλιά AR και μια φορητή συσκευή για τον καρπό. Τα γυαλιά θα επιτρέπουν στον χρήστη να περιηγείται στον φυσικό κόσμο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να πραγματοποιεί εικονικά καθήκοντα. Η φορητή συσκευή θα λειτουργεί ως μέσο πλοήγησης και ελέγχου του εικονικού κόσμου. Φανταστείτε ένα ποντίκι υπολογιστή επόμενης γενιάς που σας επιτρέπει να κάνετε επιλογές με ένα απλό χτύπημα του καρπού.

Ωστόσο, η Meta αντιμετωπίζει ήδη κάποια εμπόδια. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία HaptX ισχυρίστηκε ότι το απτικό γάντι της Meta βασίζεται σε δική της, πατενταρισμένη τεχνολογία. Η HaptX – ένας μακροχρόνιος παίκτης στον κλάδο της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας – είπε ότι τμήματα του γαντιού είναι «ουσιαστικά πανομοιότυπα» βασίζονται στη δική της τεχνολογία που χρησιμοποιεί πνευματικούς ενεργοποιητές για την προσομοίωση της φυσικής αφής.

«Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό στον τομέα των μικρορευστομηχανικών απτικών- ωστόσο, ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος για να ευδοκιμήσει ο κλάδος», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HaptX, Τζέικ Ρούμπιν.

«Παρόλο που δεν έχουμε λάβει ακόμη νέα από τη Meta, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και ισότιμη ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες μας και θα τους επιτρέπει να ενσωματώσουν την καινοτόμο τεχνολογία μας στα μελλοντικά καταναλωτικά τους προϊόντα».

ΠΗΓΗ: Popular Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος