Η Meta ανέπτυξε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει μια προφορική γλώσσα

Array

Η Meta ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μεταφράσει τα Χόκιεν (Hokkien), μια προφορική γλώσσα που ομιλείται κυρίως από Κινέζους της διασποράς και  μια από τις εθνικές γλώσσες της Ταϊβάν.

Η εταιρεία αναφέρει σε ανάρτησή της στο blog της ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης για να «καταρρίψει τους γλωσσικούς φραγμούς και να οικοδομήσει έναν κόσμο ενωμένο μέσω της γλώσσας στο μέλλον».

Σήμερα, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επικεντρώνονται κυρίως σε γραπτές γλώσσες. Ωστόσο, οι περισσότερες από 7.000 ζωντανές γλώσσες, πάνω δηλαδή από το 40% των γλωσσών είναι κυρίως προφορικές και δεν έχουν ένα τυπικό ή ευρέως γνωστό σύστημα γραφής όπως τα Χόκιεν. Ο μεταφραστής ομιλίας της Meta είναι ο πρώτος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για μια προφορική γλώσσα, στην προκειμένη περίπτωση τα Χόκιεν.

Η Meta ανέπτυξε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει μια προφορική γλώσσα
(Meta)

Αυτό το σύστημα μετάφρασης αποτελεί μέρος του έργου Universal Speech Translator (UST) της Meta. Το UST δημιουργεί νέες προσεγγίσεις για τη μετάφραση της ομιλίας από μια γλώσσα σε μια άλλη, ανεξάρτητα αν είναι γραπτές ή προφορικές. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια, η εταιρεία εκτιμά ότι αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της μετάφρασης όλων των προφορικών και γραπτών γλωσσών.

Ένα μέρος αυτού του έργου περιλαμβάνει επίσης το πρόγραμμα No Language Left Behind της Meta. Για αυτό το τμήμα του έργου, η εταιρεία κατασκευάζει ένα νέο προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τις σπανιότερες γλώσσες.

Η Meta ανέπτυξε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει μια προφορική γλώσσα
(Meta)

Το μέλλον της μετάφρασης των προφορικών γλωσσών

Επί του παρόντος, το σύστημα μπορεί να μεταφράσει μεταξύ μόνο Χόκιεν και Αγγλικών, αλλά η εταιρεία εκτιμά ότι αυτή η καινοτόμος μεταφραστική τεχνολογία έχει άπειρες δυνατότητες.

«Τα μεταφραστικά μας μοντέλα, τα σύνολα δεδομένων αξιολόγησης και η έρευνα είναι ανοικτού κώδικα, ώστε να μπορούν και άλλοι να αναπαράγουν και να αξιοποιήσουν την έρευνά μας», έγραψε στην ανάρτησή της η Meta.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος