Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, παρουσιάζει μια νέα Ολλανδική έρευνα.
Όπως αναφέρει η Βρετανική Guardian, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πιτ Βαν ντεν Μπραντ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, ανέλυσαν στοιχεία για 62.573 γυναίκες ηλικίας 55 έως 69 ετών για το διάστημα δύο δεκαετιών. Από αυτές, οι 3.354 πέθαναν από καρκίνο του μαστού.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γλυκών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να μειώσει έως 40% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αρνητικού για υποδοχείς οιστρογόνων. Πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου για τις γυναίκες μετά από την εμμηνόπαυση και δεν μπορεί να θεραπευθεί με ορμονοθεραπεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν στη διατροφή περιλαμβάνονται και ξηροί καρποί. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, ότι αν όλες οι γυναίκες έτρωγαν μεσογειακά, θα μπορούσαν να αποφευχθεί το 2,3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και σχεδόν το ένα τρίτο (32,4%) των μη ορμονο-ευαίσθητων καρκίνων του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Μία μικρότερη περσινή μελέτη, που είχε παρουσιασθεί σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει επίσης τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού, που προηγουμένως είχε θεραπευθεί.

Στο παρελθόν, άλλες έρευνες έχουν αναδείξει, γενικότερα, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία (καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά κ.α.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος