Η Κολομβία ετοιμάζει αποστολή για την ανάκτηση του θησαυρού «ανυπολόγιστης αξίας» από το ναυάγιο της γαλέρας Σαν Χοσέ

Η γαλέρα πιστεύεται ότι περιέχει 11 εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα, σμαράγδια και άλλο πολύτιμο φορτίο.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αποστολή στο θρυλικό ναυάγιο της γαλέρας Σαν Χοσέ που βυθίστηκε το 1708 φορτωμένη με χρυσό, ασήμι και σμαράγδια που εκτιμάται ότι αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Το ναυάγιο, ηλικίας 316 ετών, που συχνά αποκαλείται το «άγιο δισκοπότηρο» των ναυαγίων, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης, γιατί έχει ταυτόχρονα αρχαιολογική και οικονομική αξία.

Η γαλέρα ανήκε στο ισπανικό στέμμα όταν βυθίστηκε από το βρετανικό ναυτικό κοντά στην Καρθαγένη το 1708. Ελάχιστοι από τους 600 άνδρες του πληρώματος επέζησαν. Η Κολομβία εντόπισε τη γαλέρα το 2015, αλλά έκτοτε έχει κρατήσει την ακριβή τοποθεσία της μυστική.

Αυτή είναι η πρώτη φάση μιας επιστημονικής έρευνας σε βαθιά νερά (600 μέτρα) που έχει ως στόχο να προσδιορίσει ποια κομμάτια είναι κατάλληλα για να ανακτηθούν. Η επιχείρηση θα κοστίσει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός Πολιτισμού Χουάν Ντέιβιντ Κορέα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο ένα υποβρύχιο ρομπότ θα επιχειρήσει να ανασύρει τα πρώτα αντικείμενα, όπως κεραμικά, κομμάτια ξύλου και κοχύλια χωρίς όμως να τροποποιήσει ή να καταστρέψει το ναυάγιο.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες, δήλωσε η Αλένα Καϊσέντο Φερνάντεζ, γενική διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Ιστορίας (ICANH) κατά τη διάρκεια συμποσίου για τη γαλέρα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (23/02) στην Καρθαγένη.

Ο Χέρμαν Λεόν Ρινκόν, Υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και ωκεανογράφος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ρομποτικό σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Από εκεί, χρησιμοποιώντας κάμερες και κρατώντας λεπτομερή καταγραφή των κινήσεών του, το ρομπότ θα συνδεθεί με έναν δορυφόρο που βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά. Το ρομποτικό σύστημα αποκτήθηκε από την Κολομβία το 2021 και έχει την ικανότητα να κατεβαίνει σε βάθος έως και 1.500 μέτρα.

Η Κολομβία ετοιμάζει αποστολή για την ανάκτηση του θησαυρού «ανυπολόγιστης αξίας» από το ναυάγιο της γαλέρας Σαν Χοσέ
(ARMADA DE COLOMBIA)

Το πλοίο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η αποστολή για την ανάκτηση του θησαυρού του ναυαγίου έρχεται καθώς το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ εξετάζει τη νομική διαμάχη μεταξύ της Κολομβίας και της εταιρείας διάσωσης Sea Search Armada με έδρα τις ΗΠΑ – η οποία ισχυρίζεται ότι εκείνη ανακάλυψε πρώτη το ναυάγιο πριν από πάνω από 40 χρόνια. Η εταιρεία ζητά 10 δισεκατομμύρια δολάρια, το ήμισυ της εκτιμώμενης αξίας του θησαυρού του ναυαγίου.

ΠΗΓΗ: Independent, CBS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος