Η Κίνα θα επιτρέψει τις γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες

Η Κίνα σκοπεύει να επιτρέψει τις γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες προκειμένου να ενισχύσει την επισιτιστική της ασφάλεια.

Η γονιδιακή επεξεργασία – ή τροποποίηση των γονιδίων ενός φυτού για αλλαγή ή βελτίωση της απόδοσής του – θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες ως λιγότερο επικίνδυνη από τη γενετική τροποποίηση, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά ενός ξένου γονιδίου.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσίευσε το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων αργά τη Δευτέρα (24/1), έρχονται εν μέσω μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην αναμόρφωση της βιομηχανίας σπόρων της Κίνας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μπορεί στο μέλλον να θρέψει τον μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου.

Το Πεκίνο ενέκρινε επίσης πρόσφατα νέους κανονισμούς που καθορίζουν μια σαφή πορεία για την έγκριση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Ωστόσο, ενώ συζητά εδώ και χρόνια αν θα επιτρέψει τη φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών για να θρέψει τους ανθρώπους και τα ζώα της, η Κίνα προηγείται ορισμένων εθνών στην περιγραφή σαφών και σχετικά γρήγορων διαδικασιών για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

«Δεδομένης της ισχυρής επένδυσης της κινεζικής κυβέρνησης στην επεξεργασία του γονιδιώματος, αναμένουμε την έκδοση μιας σχετικά ανοικτής πολιτικής τα επόμενα χρόνια», έγραψε η Rabobank σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο.

Τα ερευνητικά ινστιτούτα της Κίνας έχουν ήδη δημοσιεύσει περισσότερες έρευνες σχετικά με γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες με προσανατολισμό στην αγορά από οποιαδήποτε άλλη χώρα, πρόσθεσε.

«Είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις καλλιέργειες με μεγαλύτερη ακρίβεια και πολύ πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Han Gengchen, πρόεδρος της εταιρείας σπόρων Origin Agritech.

Το σχέδιο προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών δοκιμών των γενετικά τροποποιημένων φυτών, μπορεί να ζητηθεί κατευθείαν πιστοποιητικό παραγωγής, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες δοκιμές πεδίου που απαιτούνται για την έγκριση ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν μόνο ένα ή δύο χρόνια για να εγκριθεί ένα γενετικά επεξεργασμένο φυτό, δήλωσε ο Han, σε σύγκριση με περίπου έξι χρόνια για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Κινέζοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει γονιδιακή επεξεργασία για να δημιουργήσουν σπόρους μαρουλιού πλούσιους σε βιταμίνη C και ρύζι ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times.

Η ηγεσία της Κίνας δήλωσε στα τέλη του 2020 ότι η χώρα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την επιστήμη και την τεχνολογία για μια επείγουσα ανατροπή της βιομηχανίας σπόρων, η οποία εδώ και καιρό αγωνίζεται με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και λίγη καινοτομία. Τέλος, η Κίνα εισάγει σημαντικό μερίδιο των σπόρων λαχανικών της και θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την υπερπόντια αναπαραγωγή.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος