Η κατανάλωση σκόνης εντόμων στο …τραπέζι της Ε.Ε

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως στην πώληση οικιακών γρύλων, προνυμφών σε σκόνη και άλλων αποξηραμένων εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως στην πώληση οικιακών γρύλων, προνυμφών σε σκόνη και άλλων αποξηραμένων εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί χρήστες ισχυρίζονται ότι η ΕΕ θα αναγκάσει τους ανθρώπους να τρώνε έντομα που προστίθενται στο αλεύρι, το ψωμί ή τα ζυμαρικά χωρίς να το γνωρίζουν.

Στη Γαλλία, ένας δεξιός πολιτικός επέκρινε επίσης την απόφαση της Ε.Ε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους Γάλλους να τρώνε έντομα εν αγνοία τους».

Αυτή η ανησυχία πηγάζει από την ιδέα ότι η ΕΕ ταξινομεί τα έντομα ως τρόφιμα και δεν επισημαίνει ξεκάθαρα εάν θα αναμειχθούν με άλλα συστατικά όπως το αλεύρι.

Μια προσεκτική ματιά στο επίσημο έγγραφο δείχνει ότι  το acheta domesticus θα πρέπει να φέρει σαφή σήμανση. Το δεύτερο είναι ότι η επισήμανση των τροφίμων που περιέχουν τη σκόνη θα πρέπει να αναφέρει ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους έχουν αλλεργίες σε καρκινοειδή, μαλάκια και ακάρεα σκόνης.

Επίσης αναφέρεται ότι η δήλωση πρέπει να εμφανίζεται πολύ κοντά στη λίστα των συστατικών.

Εξάγεται επομένως το συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να διακρίνουν αν έχει προστεθεί σκόνη ζωύφιου στα αγαπημένα τους μπισκότα ή δημητριακά.

 Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο γιατί η ΕΕ είχε ήδη εγκρίνει δύο άλλα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση πριν από μερικά χρόνια. Αλλά η ιδέα της κατανάλωσης εντόμων δεν είναι ένα γευστικό πιάτο για όλους και πολλοί στην Ευρώπη θα χρειαζόταν  ένα πειστικό  επιχείρημα για να τα προσθέσουν στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών, μόνο το 10% των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν κρέας με έντομα.

Ακόμη σύμφωνα με έρευνα του YouGov του 2021, η Γαλλία φαίνεται να είναι η πιο δεκτική χώρα στην ιδέα, με το 25% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πρόθυμοι να φάνε τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμου.

Η Γερμανία και η Δανία ακολούθησαν επίσης τη Γαλλία με 24 και 22 τοις εκατό αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Ιταλία και η Πολωνία ήταν λιγότερο θετικές στην ιδέα, με μόνο το 17 και το 18 τοις εκατό των ερωτηθέντων αντίστοιχα,  να δηλώνουν πρόθυμοι να δοκιμάσουν να φάνε  ζωύφια σε τακτική βάση.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο  με το πρόβλημα της πληθυσμιακής αύξησης του πλανήτη μας, καθώς και τη ρύπανση που προκαλείται από τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έντομα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Euronews 

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος