Η Intel σχεδιάζει αυξήσεις τιμών σε μεγάλη γκάμα προϊόντων της

Η Intel σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές στην πλειονότητα των μικροεπεξεργαστών και των ημιαγωγών (τσιπ) της, αναφέρει ο ιστότοπος «The Verge». Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές σε κορυφαία προϊόντα, όπως κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU), τσιπ για Wi-Fi και άλλων τύπων συνδεσιμότητας. Η Intel έχει ήδη ενημερώσει τους πελάτες της για τις αυξήσεις των τιμών και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερες αυξήσεις των τιμών των επιτραπέζιων και των φορητών υπολογιστών.

Σύμφωνα με το Nikkei Asia, ορισμένα τσιπ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20%. Η Intel είχε ήδη προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι εξέταζε αυξήσεις τιμών για ορισμένα τσιπ, λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους των υλικών, της ναυτιλίας και της εργασίας.

Η απόφαση της εταιρείας για τις αυξήσεις έρχεται τη στιγμή που οι αποστολές υπολογιστών γνωρίζουν μεγάλη πτώση και ο πληθωρισμός επηρεάζει ήδη τις μέσες τιμές πώλησης των PC. Η Gartner αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι οι παγκόσμιες αποστολές PC μειώθηκαν κατά σχεδόν 13% αυτό το τρίμηνο.

«Αυτή είναι η πιο απότομη πτώση των τελευταίων εννέα ετών για την παγκόσμια αγορά PC, η οποία προκλήθηκε από γεωπολιτικές, οικονομικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που επηρεάζουν όλες τις περιφερειακές αγορές», αναφέρει η Gartner σε δελτίο Τύπου.

Η αγορά των PC γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, αλλά οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στα γραφεία, μείωσε τη ζήτηση για υπολογιστές για προσωπική χρήση. Η αγορά PC σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατά 18%, σύμφωνα με την Gartner.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πισωγύρισμα μετά από δύο χρόνια πολύ ισχυρής ανάπτυξης που τονώθηκε από την πανδημία της COVID-19 και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές μεταξύ των καταναλωτών και του εκπαιδευτικού τομέα», δήλωσε η Mikako Kitagawa, διευθύντρια ερευνών της Gartner.

«Η αναστολή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά PC, καθώς οι ρωσικές αποστολές PC για τους κορυφαίους προμηθευτές συνήθιζαν να συνεισφέρουν μεταξύ 5-10% του συνολικού όγκου παραγγελιών PC», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει με τις τιμές των καρτών γραφικών (GPU). Η μεγάλη έλλειψη GPU έληξε τον περασμένο μήνα, εν μέρει χάρη στην συνεχιζόμενη πτώση των κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων κατακλύζουν την αγορά με κάρτες γραφικών που δεν είναι πλέον κερδοφόρες και αυτό σημαίνει ότι οι νέες κάρτες GPU είναι πιο εύκολα διαθέσιμες. Η Nvidia έχει αρχίσει να προσφέρει δωρεάν παιχνίδια με ορισμένες κάρτες RTX 3080, 3080 Ti, 3090 και 3090 Ti. Σημειώθηκε επίσης και πτώση της τιμής κατά 400 δολάρια για τις κάρτες RTX 3090 Ti, και για ορισμένες κάρτες RTX 3080.

Σύμφωνα με το The Verge, αν σκέφτεστε να κατασκευάσετε ένα PC gaming ή να αγοράσετε ένα προ-κατασκευασμένο, τώρα φαίνεται να είναι η ιδανική στιγμή κατά τη διάρκεια των πτώσεων των τιμών των GPU και πριν από τις αυξήσεις των τιμών των CPU. Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, θα υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και τις κάρτες γραφικών. Έτσι, αν θέλετε πραγματικά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ίσως αξίζει να περιμένετε να δείτε τι έχουν σχεδιάσει η Nvidia, η AMD και η Intel για αργότερα φέτος.

ΠΗΓΗ: The Verge 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος