Η Ινδία ετοιμάζεται για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση

Array

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή το τελευταίο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινδικού Οργανισμού Ερευνών (ISRO).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ινδία θα στείλει ένα τριμελές πλήρωμα σε τροχιά σχεδόν 400 χιλιομέτρων για τρεις ημέρες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Gaganyaan («όχημα ουρανού» στα Χίντι).

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχει γίνει πρωτοσέλιδο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αφότου ο πύραυλος-φορέας του ISRO εκτόξευσε ταυτόχρονα 104 δορυφόρους το 2017. Πιο πρόσφατα, μια ιδιωτική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του πρώτου τρισδιάστατα εκτυπωμένου κινητήρα πυραύλου στον κόσμο.

Η επόμενη φάση της διαστημικής ιστορίας της χώρας περιλαμβάνει την επανδρωμένη διαστημική πτήση, η οποία είχε ανακοινωθεί το 2018 και αναμενόταν να πραγματοποιηθεί φέτος. Ωστόσο, η πανδημία καθυστέρησε το έργο κατά δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ISRO, η επανδρωμένη διαστημική πτήση με την ονομασία «Αποστολή H1» (H1 mission) θα πραγματοποιηθεί με τον πύραυλο LVM3, έναν από τους πιο αξιόπιστους και δοκιμασμένους της διαστημικής υπηρεσίας. Ο πύραυλος έχει αναδιαμορφωθεί ώστε να πληροί τις απαιτήσεις και είναι πλέον γνωστός ως «Human Rated LVM3» (HLVM3).

Ο αναδιαμορφωμένος πύραυλος αποτελείται από ένα σύστημα διαφυγής πληρώματος (CES) το οποίο τροφοδοτείται από ταχύτατους στερεούς κινητήρες υψηλής ταχύτητας καύσης ώστε το πλήρωμα να μπορεί να μεταφερθεί σε ασφαλή απόσταση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την εκτόξευση ή την άνοδο.

Η τροχιακή μονάδα αποτελείται από μια μονάδα πληρώματος (CM) και μια μονάδα εξυπηρέτησης (SM), όπως η διαστημική κάψουλα Orion της NASA που επέστρεψε πρόσφατα στη Γη μετά από μια αποστολή γύρω από τη Σελήνη.

Η μονάδα πληρώματος θα στεγάσει τα απαραίτητα συστήματα υποστήριξης ζωής, τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα συστήματα επιβράδυνσης, ενώ η μονάδα εξυπηρέτησης θα παρέχει υποστήριξη μέσω συστημάτων προώθησης και ισχύος, ηλεκτρονικών συστημάτων και μηχανισμών ανάπτυξης.

Οι μη επανδρωμένες αποστολές G1 και G2 έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ η αποστολή H1 έχει προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Το τριμελές πλήρωμα έχει επιλεγεί από την ινδική Πολεμική Αεροπορία και επί του παρόντος εκπαιδεύεται στην ινδική πόλη Bengaluru.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος