Η Google ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή μιας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία για την αγορά ενέργειας από αντιδραστήρες που θα κατασκευάσει η Kairos Power, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ότι το Three Mile Island, η τοποθεσία όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ, θα ξαναρχίσει τις εργασίες για την παροχή ενέργειας στη Microsoft.
«Πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της καθαρής ανάπτυξής μας και στη συμβολή στην επίτευξη της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Μάικλ Τέρελ, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος της Google.
«Το δίκτυο χρειάζεται αυτού του είδους τις καθαρές, αξιόπιστες πηγές ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία αυτών των τεχνολογιών» πρόσθεσε.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Amazon και η Google επεκτείνουν με ταχύ ρυθμό τις δυνατότητες των κέντρων δεδομένων τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν πηγές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Ο πρώτος μικρός αρθρωτός πυρηνικός αντιδραστήρας (SMR) που θα κατασκευάσει η Kairos, προβλέπεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με τις εταιρείες. Η κατασκευή των υπόλοιπων αντιδραστήρων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2035. Η Google συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 μεγαβάτ ενέργειας από την Kairos, ωστόσο, οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές.
Οι αντιδραστήρες SMR είναι πιο συμπαγείς και δυνητικά ευκολότερο να μεταφερθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει σημαντικά στους αντιδραστήρες SMR. Ωστόσο, η τεχνολογία είναι ακόμη στα σπάργανά της και στερείται ρυθμιστικής έγκρισης, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αναζητούν υπάρχουσες επιλογές πυρηνικής ενέργειας.
«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική συνεργασία», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kairos, Μάικ Λάουφερ.
Η συμφωνία επιτρέπει στην τεχνολογία SMR «να ωριμάσει και να μάθει στην πορεία», πρόσθεσε.
Το δίκτυο χρειάζεται νέες, καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει την τεχνητή νοημοσύνη καθώς επιταχύνονται οι δυνατότητες και οι χρήσεις της, είπε ο Τέρελ, προσθέτοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος μιας εκστρατείας του τεχνολογικού γίγαντα για άφθονη ενέργεια χωρίς άνθρακα η οποία θα είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο.
«Αυτό είναι ένα απίστευτα πολλά υποσχόμενο στοίχημα» τόνισε.
«Εάν μπορέσουμε να τα κατασκευάσουμε και στη συνέχεια να τα κλιμακώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό θα αποφέρει τεράστια οφέλη σε κοινότητες και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.
Είναι ασφαλές το εγχείρημα;
Πολλές εταιρείες τεχνολογίας ποντάρουν στην ταχεία ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων τους, καθώς θεωρείται ότι είναι μια πιο σταθερή πηγή ενέργειας σε σχέση με την ηλιακή ή την αιολική. Η πυρηνική ενέργεια που θα παράγεται για λογαριασμό της Microsoft στο Three Mile Island, θα ενισχύσει ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει 13 πολιτείες. Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρή πίεση από τη μαζική κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων, εγείροντας ανησυχίες για τη σταθερότητα του δικτύου καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για ηλεκτρική ενέργεια.
Η πυρηνική ενέργεια έχει ένθερμους αντιπάλους λόγω των ανησυχιών για διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων, την πιθανότητα καταστροφικών ατυχημάτων και το υψηλό κόστος που σχετίζεται με την κατασκευή και τον παροπλισμό της μονάδας. Η μερική κατάρρευση της Μονάδας 2 στο Three Mile Island το 1979 προκάλεσε πανικό στις ΗΠΑ και σταμάτησε την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών το έκρινε το «πιο σοβαρό ατύχημα στην ιστορία της λειτουργίας των εμπορικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ», αν και σημείωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί ανιχνεύσιμες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων ή του κοινού από τις μικρές εκλύσεις ραδιενέργειας.
ΠΗΓΗ: Science Alert
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος