Η Google δοκιμάζει εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που γράφει ειδήσεις

Το προϊόν έχει παρουσιαστεί σε στελέχη των New York Times, Washington Post και News Corp, στην οποία ανήκει η Wall Street Journal.

Η Google δοκιμάζει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που γράφει ειδησεογραφικά άρθρα. Η εταιρεία παρουσίασε το προϊόν της σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, της Washington Post και της ιδιοκτήτριας της Wall Street Journal, τη News Corp, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι New York Times.

Το εργαλείο, γνωστό εσωτερικά στην εταιρεία ως Genesis, μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για τρέχοντα γεγονότα και να συντάσσει άρθρα, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα και θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΥΤ, η Google πιστεύει ότι το νέο εργαλείο θα βοηθά τους δημοσιογράφους, αυτοματοποιώντας ορισμένες εργασίες. Ωστόσο ορισμένα στελέχη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιδόσεις του συστήματος.

Η Τζεν Κράιντερ, εκπρόσωπος της Google, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο των συνομιλιών με εκδότες και ειδικά με μικρότερους εκδότες».

«Πολύ απλά, αυτά τα εργαλεία δεν προορίζονται και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ουσιώδη ρόλο που έχουν οι δημοσιογράφοι στο να κάνουν ρεπορτάζ και να διασταυρώνουν τα άρθρα τους», πρόσθεσε. «Αντίθετα, θα μπορούσαν να παρέχουν επιλογές για τίτλους και άλλα στυλ γραφής».

Εκπρόσωπος της News Corp ανέφερε σε δήλωσή του: «Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Google και εκτιμούμε τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του Sundar Pichai στη δημοσιογραφία».

Οι Times και η Post αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Τζεφ Τζάρβις, καθηγητής δημοσιογραφίας και σχολιαστής των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι το νέο εργαλείο της Google, όπως περιγράφεται, έχει πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

«Εάν αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει αξιόπιστες πραγματικές πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο», δήλωσε.

«Αν, από την άλλη πλευρά, οι δημοσιογράφοι και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί κάνουν κατάχρηση του εργαλείου», συνέχισε, «τότε αυτό θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία όχι μόνο του εργαλείου, αλλά και των ειδησεογραφικών οργανισμών που το χρησιμοποιούν».

Ορισμένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Associated Press, χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων σχετικά με θέματα όπως οι εκθέσεις εταιρικών κερδών, αλλά παραμένουν ένα μικρό κλάσμα των άρθρων της υπηρεσίας σε σύγκριση με εκείνα που παράγονται από δημοσιογράφους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, επιτρέποντας στους χρήστες να παράγουν άρθρα σε ευρύτερη κλίμακα.

Οι εκδότες και άλλοι δημιουργοί περιεχομένου κατηγορούν την Google και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ότι χρησιμοποιούν χωρίς άδεια το υλικό τους για την εκπαίδευση των συστημάτων τους, χωρίς να τους αποζημιώνουν.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος