Η Ευρώπη αναπτύσσει εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μέσω smartphones

Ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λανσάρει εφαρμογές για smartphones που ανιχνεύουν τις επαφές ατόμων με άλλα άτομα που προσβλήθηκαν από τον Covid-2019.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ονομάζεται Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας με Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (PEPP-PT), συγκεντρώνει 130 ερευνητές από οκτώ χώρες και βασίζεται σε παρόμοιες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ασιατικές χώρες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την επιβολή καραντίνας.

Η πλατφόρμα PEPP-PT στην οποία μπορούν να βασιστούν άλλες, περιλαμβάνει μια ανώνυμη προσέγγιση που προστατεύει την ιδιωτική ζωή και παρακολουθεί την ψηφιακή εγγύτητα, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με το GDPR και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν ταξιδεύετε μεταξύ χωρών.

Η εφαρμογή TraceTogether που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, λειτουργεί μέσω της ανταλλαγής σημάτων Bluetooth μεταξύ τηλεφώνων από κοντινή απόσταση, ώστε να εντοπίζονται οι υπόλοιποι χρήστες της σε απόσταση 2 μέτρων. Τα δεδομένα από τα τηλέφωνα που έχουν την εφαρμογή, αποθηκεύονται τοπικά, βάσει της τεχνολογίας που ανέπτυξαν το υπουργείο Υγείας και η Κυβερνητική Υπηρεσία Τεχνολογίας (GovTech) της χώρας.

Η Βρετανία επίσης αναπτύσσει τη δική της εφαρμογή για τον εντοπισμό ψηφιακών επαφών που αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο πριν ή αμέσως μετά την άρση της καραντίνας.

Το Ινστιτούτο Heinrich Hertz Institute (HHI) δήλωσε ότι σε λίγες εβδομάδες, η Γερμανία θα έχει έτοιμη μια εφαρμογή για smartphones που θα μπορεί να παρακολουθεί στενές επαφές Bluetooth μεταξύ των συσκευών, καθιστώντας δυνατή την προειδοποίηση των ατόμων που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης λένε ότι η εφαρμογή αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στα μέσα Απριλίου ως μέρος μιας σειράς βημάτων για την ελάφρυνση των κοινωνικών περιορισμών.

ΠΗΓΗ: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος