Η εκτροφή βοείου κρέατος κορυφαίος παράγοντας αποψίλωσης των δασών – Λύση η μυκοπρωτεΐνη;

Η αντικατάσταση μόνο του 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης βοείου κρέατος με ένα υποκατάστατο κρέατος μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ την αποψίλωση των δασών και τις εκπομπές άνθρακα που συνδέονται με αυτήν, τονίζει μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Τα ευρήματα έρχονται ένα μήνα αφότου η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη μακριά από τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 ºC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η εκτροφή βοείου κρέατος είναι ο κορυφαίος παράγοντας αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως και τα βοοειδή που εκτρέφονται για το βόειο κρέας αποτελούν σημαντική πηγή μεθανίου, ενός πιο ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Η αντικατάσταση του βόειου κρέατος με εναλλακτικά κρέατα θα μπορούσε να μειώσει μέρος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής τροφίμων, αλλά δεν θα λύσει την κλιματική κρίση, τονίζει στην έρευνα του το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων.

Εναλλακτική λύση χωρίς κρέας η μυκοπρωτεΐνη 

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η αντικατάσταση του βοείου κρέατος με μια εναλλακτική λύση χωρίς κρέας που ονομάζεται μυκοπρωτεΐνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον. Παράγεται σε χαλύβδινες δεξαμενές με ζύμωση ενός μύκητα που κατοικεί στο έδαφος με γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά ως πηγή τροφής. Η μυκοπρωτεΐνη είναι ένα υποκατάστατο κρέατος που έκανε το ντεμπούτο του στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980 με την επωνυμία Quorn και είναι πλέον άμεσα διαθέσιμη σε πολλές χώρες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου είναι οι πρώτοι που εκτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μερικής αντικατάστασης του βοείου κρέατος με μυκοπρωτεΐνη. Οι προηγούμενες αναλύσεις δεν έλαβαν υπόψη τις αλλαγές στην αύξηση του πληθυσμού, τη ζήτηση τροφίμων και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο που εξέτασε τις αυξήσεις του πληθυσμού, το εισόδημα και τη ζήτηση ζώων μεταξύ 2020 και 2050. Σύμφωνα με το σενάριο, η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης βοείου κρέατος θα απαιτούσε την επέκταση των βοσκοτόπων για βοσκή και των καλλιεργειών για παραγωγή ζωοτροφών, η οποία θα διπλασίαζε τον ετήσιο ρυθμό αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως. Οι εκπομπές μεθανίου και η γεωργική χρήση νερού θα αυξανόταν επίσης.

Η αντικατάσταση του 20% της παγκόσμιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης βοείου κρέατος με μυκοπρωτεΐνη έως το 2050 θα μείωνε τις εκπομπές μεθανίου κατά 11%, ενώ θα μείωνε στο μισό και την ετήσια αποψίλωση των δασών αλλά και τις σχετικές εκπομπές. Τα αποτελέσματα στην αποψίλωση των δασών θα ήταν τόσο μεγάλα επειδή, σύμφωνα με το σενάριο, η παγκόσμια ζήτηση για βόειο κρέας δεν αυξάνεται, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη επέκτασης βοσκοτόπων ή καλλιεργειών για τη διατροφή των βοοειδών

Το κρέας με βάση τα κύτταρα θα είναι ποτέ βασικό φαγητό; 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όλα τα επίπεδα υποκατάστασης θα οδηγούσαν σε σχετικά μικρές αλλαγές στη χρήση του γεωργικού νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που απαιτείται για την καλλιέργεια των καλλιεργειών για τη διατροφή των βοοειδών θα πήγαινε για την καλλιέργεια άλλων τύπων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για ανθρώπινη κατανάλωση

Παγκόσμιες αξιολογήσεις όπως αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάδειξη πιο βιώσιμων τρόπων παραγωγής τροφίμων, ενώ η παραγωγή μυκοπρωτεΐνης μπορεί να απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την παραγωγή βόειου κρέατος, επομένως οι ερευνητές θα πρέπει να εξετάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής επιπλέον ενέργειας. Επισημαίνει επίσης ότι η αντικατάσταση του βόειου κρέατος με μυκοπρωτεΐνη σημαίνει ότι ορισμένα υποπροϊόντα της εκτροφής βοοειδών, όπως το δέρμα και το γάλα, ενδέχεται να παρασκευαστούν με εναλλακτικούς τρόπους που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος