ertnews.gr

Η διατροφή, από νωρίς, με φιστίκια και αυγά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά

21/09 11:46
Η διατροφή, από νωρίς, με φιστίκια και αυγά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά

Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων στα αυγά και στα φιστίκια εμφανίζουν τα μωρά που από τον τέταρτο μήνα της ζωής τους τρέφονται με τις συγκεκριμένες τροφές, σύμφωνα μια νέα βρετανική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μπόιλ, μελέτησαν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες σε σχέση με τις αλλεργιογόνες τροφές, για πάνω από 200.000 παιδιά.

Από τις αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι τα μωρά τεσσάρων έως έξι μηνών που τρώνε αυγά, έχουν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα αυγά, σε σχέση με τα παιδιά που αρχίζουν να τρώνε αυγά αργότερα στη ζωή τους. Όταν τα παιδιά τρώνε φιστίκια στην ηλικία των τεσσάρων έως 11 μηνών, έχουν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έφαγαν φιστίκια με καθυστέρηση.

Αντίθετα, από τις έρευνες δεν διαπιστώθηκε ότι μειώνεται ο κίνδυνος αλλεργίας αν τα μωρά τρώνε γάλα, ψάρι (ή άλλα θαλασσινά), αμύγδαλα και σιτάρι.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, περίπου ένα στα 20 παιδιά εκδηλώνει αλλεργία σε κάποια τροφή (αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, σιτάρι κ.α.) ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Τα αυγά και τα φιστίκια είναι οι δύο συχνότερες αλλεργιογόνες τροφές για τα παιδιά, με ποσοστά περίπου 5,5% και 2,5% αντίστοιχα στο σύνολο των παιδιών.

Μέχρι σήμερα, υπήρχε η «οδηγία» από τους γιατρούς, τα μωρά να μην τρώνε αυγά ή φιστίκια προτού αυτά γίνουν δύο ή τριών ετών, αλλά, στο μέλλον, σύμφωνα και με τα πορίσματα της νέας έρευνας, ίσως αυτή η σύσταση να αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε συμπέρασμα για το πόσα αυγά ή φιστίκια είναι η ιδανική ποσότητα για να δίνει κανείς σε ένα παιδί από νωρίς, ούτε πόσο συχνά, ώστε να αποφύγει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version