Η Δανία κατασκευάζει τεχνητό νησί για την παραγωγή αιολικής ενέργειας

Πριν από δύο μήνες, η Δανία δήλωσε ότι θα σταματήσει κάθε νέα εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και θα καταργήσει πλήρως την παραγωγή ορυκτών καυσίμων έως το 2050.

Σήμερα η Δανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάζει ένα τεχνητό νησί που θα χρησιμεύσει ως κόμβος καθαρής ενέργειας. Το τεχνητό νησί, το οποίο θα έχει περίπου μέγεθος όσο 20 γήπεδα ποδοσφαίρου, θα περιβάλλεται από 200 έως 600 τεράστιες ανεμογεννήτριες. Επειδή ο κόμβος θα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στο νησί, θα είναι μεγαλύτερες από τις χερσαίες και θα μπορούν να συλλάβουν υψηλότερες ταχύτητες ανέμου. Στην πρώτη φάση, ο κόμβος θα καλύψει τις ανάγκες τριών εκατομμυρίων νοικοκυριών με την προοπτική να υπερδιπλασιαστεί αυτός ο αριθμός. Παρόλο που η Δανία διαθέτει ήδη υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτό το νησί θα είναι ο πρώτος κόμβος καθαρής ενέργειας στον κόσμο. Ο κόμβος θα στέλνει υγρό καύσιμο στη Δανία και τις γύρω χώρες, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

«Εάν μπορεί να παραχθεί φθηνά η αιολική ενέργεια, τότε αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να παράγετε πράσινο υδρογόνο το οποίο θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα», λέει ο Πάτρικ Μολόι, ανώτερος συνεργάτης στο RMI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην καθαρή ενέργεια. Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αμμωνίας, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν φορτηγά πλοία αντί για ορυκτά καύσιμα. Τα πλοία που λειτουργούν με αμμωνία βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα αεροπλάνα επίσης θα μπορούσαν να κινούνται με «πράσινο υδρογόνο» ή με συνθετικά καύσιμα. Το υδρογόνο αυτό μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε κυψέλες καυσίμου σε οχήματα ή σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα με ανανεώσιμες πηγές. Θα μπορούσε ακόμη και να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στα σπίτια. «Μας προσφέρει μια δίοδο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια λύση μηδενικού άνθρακα η οποία πριν από λίγο καιρό φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη», λέει ο Μολόι.

Το έργο το χρηματοδοτεί η δανική κυβέρνηση καθώς και ιδιωτικές εταιρείες και αναμένεται να κοστίσει περίπου 34 δισ. δολάρια. Το νησί αυτό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου της Δανίας για γρήγορη μείωση των εκπομπών αερίου. Το έργο δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2033, αλλά εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο της χώρας να περιορίσει ως το 2030 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

ΠΗΓΗ: Fastcompany

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος