Η ανοσία στη γρίπη εξαρτάται και από το έτος γέννησης

Ανάλογα με το διαφορετικό στέλεχος της γρίπης που ένας άνθρωπος είχε κολλήσει για πρώτη φορά στη ζωή του, κάτι που εξαρτάται άμεσα από το πότε γεννήθηκε, καθορίζεται το αν και πόσο προστατευμένος θα είναι από μελλοντικά στελέχη της γρίπης, λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητές των πανεπιστημίων της Αριζόνα και της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον εξελικτικό βιολόγο Μάικλ Γουορομπέι, ανέλυσαν κάθε γνωστή περίπτωση σοβαρής ασθένειας με εισαγωγή στο νοσοκομείο ή θανάτου λόγω της γρίπης από τους ιούς H5N1 και Η7Ν9 (συλλέγοντας στοιχεία για πάνω από 1.400 ανθρώπους).

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων, το πότε γεννήθηκε κανείς εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί ο ιός Η5Ν1 πλήττει κυρίως παιδιά και νέους ενηλίκους, ενώ από τον Η7Ν9 πάσχουν κυρίως πιο μεγάλης ηλικίας άτομα.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η προηγούμενη έκθεση ενός ανθρώπου σε κάποιον ιό γρίπης παρείχε μικρή έως καθόλου ανοσολογική προστασία έναντι μελλοντικών ιών της γρίπης που έχουν προέλευση από ζώα ή πουλιά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι γεννήθηκαν πριν το 1968 και ως μικρά παιδιά είχαν εκτεθεί στη γρίπη Η1 ή Η2, σπάνια κολλάνε τη νεότερη γρίπη Η5Ν1, αλλά συχνά πεθαίνουν από τη γρίπη Η7Ν9.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τους νεότερους ανθρώπους, που γεννήθηκαν μετά το 1968 και είχαν εκτεθεί ως παιδιά στη γρίπη Η3, οι οποίοι είναι σήμερα προστατευμένοι από τη γρίπη Η7Ν9, αλλά αρρωσταίνουν σοβαρά και μπορεί να πεθάνουν από τη γρίπη Η5Ν1.

Η μελέτη εκτιμά ότι υπάρχει προστασία της τάξης του 75% έναντι της πιθανότητας να αρρωστήσει κανείς σοβαρά από γρίπη και 80% έναντι ενός πιθανού θανάτου λόγω γρίπης, αν ο ασθενής ως παιδί είχε εκτεθεί σε έναν ιό γρίπης που ταιριάζει με τον τωρινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος