Η ανακάλυψη δύο παρασίτων, έλυσε το μυστήριο για το πώς η ελονοσία έφτασε να μολύνει τους ανθρώπους

Το πλασμώδιο, το παράσιτο της ελονοσίας, δεν είναι ιός ή βακτήριο, αλλά είναι πιο κοντά στα φυτά. Έξι είδη μολύνουν τους ανθρώπους, ενώ πολλά περισσότερα περνούν ένα στάδιο του κύκλου ζωής τους στο αίμα θηλαστικών, ερπετών ή πτηνών προτού μεταδοθούν μέσω των εντόμων.

Επειδή τα περισσότερα παρασιτικά είδη που μολύνουν τους ανθρώπους δεν μολύνουν άλλα σπονδυλωτά, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί ως προς την προέλευσή τους.

Μεταξύ των ειδών που μολύνουν τον άνθρωπο, το P. Falciparum είναι το πιο διαδεδομένο και πιο πιθανό να σκοτώσει. Ωστόσο, η προέλευση του P. Μalariae έχει αποδειχθεί πιο ενδιαφέρουσα. Τώρα, μετά από 100 χρόνια ερωτήσεων, μια εργασία από την Nature Communications ισχυρίζεται ότι έχει επιτέλους μια απάντηση.

Στη δεκαετία του 1920, βρέθηκαν παράσιτα στο αίμα των χιμπατζήδων που έμοιαζαν με το P. Μalariae. Μήπως αυτό σήμαινε ότι το ίδιο παράσιτο μόλυνε ανθρώπους και χιμπατζήδες; Είναι γνωστό ότι ο P. Knowlesi το κάνει αυτό, οπότε δεν ήταν πολύ δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

Αργότερα, το πρόβλημα έγινε πιο περίπλοκο με την ανακάλυψη του P. Βrasilianum, μιας φαινομενικά παρόμοιας μορφής ελονοσίας που μολύνει τους πιθήκους της Αμερικής.

Έτσι, ο Δρ. Lindsey Plenderleith του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και οι συνεργάτες του συνέκριναν το DNA του P. Malariae με αυτό των αντίστοιχων πιθήκων και διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν τρία ξεχωριστά είδη.

Το ένα, το οποίο οι συγγραφείς αποκαλούν P. Celatum, είναι ευρέως διαδεδομένο στους χιμπατζήδες και τους γορίλες, αλλά παρά την εμφάνισή του, δεν μοιάζει τόσο γενετικά με τις ανθρώπινες ποικιλίες. Ωστόσο, το άλλο είναι πολύ πιο κοντά και γι’ αυτό ονομάζεται P. malariae-like.

Η σύγκριση μεταξύ P. Malariae-όπως και P. Malariae επέτρεψε στους συγγραφείς να εξερευνήσουν τη γενετική ιστορία του παρασίτου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το P. Malariae εξελίχθηκε από ένα παράσιτο που μολύνει τους πιθήκους σε ένα παράσιτο που μολύνει τους ανθρώπους.

Η διαδικασία είναι πολύ παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι πέρασε το P. Falciparum όταν εξελίχθηκε από ένα αποκλειστικό παράσιτο γορίλλα.

Από την άλλη πλευρά, το P. Brasilianum φαίνεται να είναι ένα θραύσμα του P. Malariae που πέρασε από τον άνθρωπο στους πιθήκους, αφού μεταφέρθηκε στην Αμερική, πιθανότατα με το εμπόριο σκλάβων, αναφέρει το IFL Science. Γρήγορα μόλυνε περισσότερα από 30 είδη πιθήκων.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να παρέχουν ζωτικής σημασίας ενδείξεις για το πώς το παράσιτο έχει καταστεί ικανό να μολύνει ανθρώπους και μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να εκτιμήσουν εάν είναι πιθανά άλλες μεταφορές υπάρχοντων παρασίτων σε πιθήκους, ανθρώπους», είπε ο Plenderleith σε δήλωση.

Επιπλέον, η κατανόηση άλλων παρασίτων της ελονοσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητάς μας να καταπολεμούμε το P. Falciparum, το οποίο παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν, ειδικά στα παιδιά.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος