H ρωσική κινηματογραφική ομάδα έφτασε στον διεθνή διαστημικό σταθμό

Η Ρωσία πήρε το προβάδισμα σε μια διαφορετική διαστημική κούρσα, στέλνοντας μια ομάδα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους.

Το διαστημόπλοιό τους Soyuz MS-19 απογειώθηκε από το Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και τρεις ώρες αργότερα προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πλήρωμα του Σογιούζ εκτοξεύτηκε χθες, Τρίτη (5/10), με τις τηλεοπτικές κάμερες να εστιάζουν στην ηθοποιό Τζούλια Πέρεσιλντ και τη 12χρονη κόρη της Άννα, η οποία παρακολουθούσε από απόσταση ασφαλείας. Η εκτόξευση, με επικεφαλής τον κοσμοναύτη Άντον Σκαπλέροφ, έγινε σύμφωνα με το σχέδιο, στις 11:55 ώρα Μόσχας. «Το πλήρωμα αισθάνεται καλά», δήλωσε ο κυβερνήτης λίγο μετά την απογείωση.

Ο πύραυλος Σογιούζ προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λίγο περισσότερο από τρεις ώρες μετά. Ωστόσο, ήταν λίγο αργότερα από το προγραμματισμένο, καθώς το αυτόματο σύστημα πρόσδεσης Kurs του πυραύλου απέτυχε και ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να περάσει σε χειροκίνητο έλεγχο.

H ρωσική κινηματογραφική ομάδα έφτασε στον διεθνή διαστημικό σταθμό
(Roscosmos Space Agency via AP)

Ο κοσμοναύτης κανονικά θα είχε τη βοήθεια ενός μηχανικού πτήσης, αλλά οι δύο συνάδελφοί του δεν ήταν σε θέση να τον βοηθήσουν, παρά την ταχύρρυθμη εκπαίδευση που έλαβαν. Τελικά το τμήμα που συνέδεε το Σογιούζ με το σταθμό άνοιξε και το πλήρωμα συναντήθηκε με τα άλλα επτά άτομα που περίμεναν στο ρωσικό τμήμα του σταθμού.

Αν και ο Σκαπλέροφ θα παραμείνει στο σκάφος, ο σκηνοθέτης και η ηθοποιός έχουν μόνο 12 ημέρες για να γυρίσουν τις σκηνές τους στο διάστημα. Η Πέρεσιλντ υποδύεται μια καρδιοχειρουργό που ταξιδεύει σε τροχιά για να σώσει έναν κοσμοναύτη. Δύο από τους Ρώσους κοσμοναύτες που βρίσκονται ήδη στο σκάφος, ο Όλεγκ Νοβίτσκι και ο Πιότρ Ντούμπροφ, θα λάβουν επίσης μέρος στην ταινία, αναφέρουν δημοσιεύματα.

H ρωσική κινηματογραφική ομάδα έφτασε στον διεθνή διαστημικό σταθμό
(Andrey Shelepin, Roscosmos Space Agency via AP)

Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στο ρωσικό τμήμα του διαστημικού σταθμού αλλά η αποστολή έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη στη ρωσική διαστημική βιομηχανία. Η ταινία μεγάλου μήκους είναι ιδέα του επικεφαλής της Roscosmos, ο οποίος κάποια στιγμή απέλυσε τον επικεφαλής των επανδρωμένων αποστολών της διαστημικής υπηρεσίας μετά από διαμάχη για το έργο. Τελικά ο Σεργκέι Κρικάλεφ, βετεράνος των διαστημικών αποστολών, ξαναπήρε τη δουλειά του λίγες ημέρες αργότερα εν μέσω εκτεταμένης οργής για την απόλυσή του.

Ένας άλλος κοσμοναύτης, ο Μιχαήλ Κορνιένκο, δήλωσε στο BBC ότι ήταν ένας από τους πολλούς που ήταν αντίθετοι με το εγχείρημα. «Ο Διαστημικός Σταθμός δεν είναι χώρος για καλλιτέχνες, κάθε είδους κλόουν ή τουρίστες. Είναι ένα τεράστιο διαστημικό εργαστήριο και δεν πρέπει να μπαίνουμε εμπόδιο στην επαγγελματική δουλειά».

Η ταινία χρηματοδοτείται από τη ρωσική τηλεόραση Channel One και μια θυγατρική της Roscosmos δήλωσε ότι δεν θα απαιτηθούν χρήματα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας πέρασε μερικά δύσκολα χρόνια, με τη διαφθορά να επισκιάζει την κατασκευή ενός κοσμοδρομίου στην Άπω Ανατολή.

H ρωσική κινηματογραφική ομάδα έφτασε στον διεθνή διαστημικό σταθμό
(Roscosmos Space Agency via AP)

Το εργαστήριο Nauka που είχε καθυστερήσει επί μακρόν έφτασε τελικά στο διαστημικό σταθμό το καλοκαίρι, 14 χρόνια μετά την προγραμματισμένη εκτόξευσή του.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποχωρήσει από τον σταθμό εντός τεσσάρων ετών, λόγω της γήρανσης του υλικού της στο σκάφος.

ΠΗΓΗ: BBC 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος