Γου Λίεν-Τε (Wu Lien-teh): Η Google τιμά τον πρωτοπόρο υπερασπιστή της υγείας

Tα 142α γενέθλια του Σινο-Μαλαισιανού επιδημιολόγου Δρα. Wu Lien-teh γιορτάζει σήμερα –Τετάρτη 10 Μαρτίου- η Google. Το Doodle της είναι αφιερωμένο στον επιστήμονα που εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου, το οποίο θεωρείται ο πρόδρομος της μάσκας N95.

Γεννημένος σαν σήμερα το 1879 στο Penang της Μαλαισίας, από οικογένεια Κινέζων μεταναστών, ο Wu ήταν ο πρώτος φοιτητής κινεζικής καταγωγής που έλαβε πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών ανέλαβε τη θέση του υποδιευθυντή  του Ιατρικού Κολλεγίου Στρατού της Κίνας, το 1908. Το 1910 -όταν μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα- η κυβέρνηση της χώρας ανέθεσε στον Wu τη διερεύνηση της ασθένειας, την οποία χαρακτήρισε πνευμονική πανώλη που μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνοής.

Για την καταπολέμηση της νόσου, ο κορυφαίος επιστήμονας σχεδίασε και κατασκεύασε μια ειδική χειρουργική μάσκα από βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για το φιλτράρισμα των εισπνοών-εκπνοών. Ο ίδιος συμβούλεψε τους ανθρώπους να φορούν τη μάσκα και συνεργάστηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, για τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών αποστείρωσης.

Από την ηγετική του θέση, ο Wu Lien-teh συνέβαλε καθοριστικά στον τερματισμό της «μαντζουριανής πανούκλας» τον Απρίλιο του 1911.

Το 1915, ο Wu ίδρυσε την Κινεζική Ιατρική Ένωση, τη μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας. Το 1935 έγινε ο πρώτος Μαλαισιανός και ο πρώτος επιστήμονας κινεζικής καταγωγής, υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας- Ιατρικής για το έργο του αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης της πνευμονικής πανώλης.

Αφοσιωμένος στο λειτούργημά του υπέρ της ανθρώπινης ζωής και της προόδου στην ιατρική, ο Wu Lien-teh άλλαξε με τις προσπάθειές του την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Κίνα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πηγή–φωτογραφία: Google

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος