Γιατί χρειάστηκαν σχεδόν 50 χρόνια οι επιστήμονες για να ονομάσουν ένα μυστηριώδες τροπικό φυτό

Το 1973, ο επιστήμονας Ρόμπιν Φόστερ ανακάλυψε ένα φυτό με φωτεινούς πορτοκαλί καρπούς σε σχήμα χάρτινων φαναριών, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Manu του Περού. Ο Φόστερ συνέλεξε δείγματα του πολύχρωμου δέντρου στο ταξίδι του για να τα δείξει σε άλλους ερευνητές, όμως, κανείς δεν μπόρεσε να το αναγνωρίσει.

Πλέον, έχει ταξινομηθεί ως «Aenigmanu alvareziae», ή «Μυστήριο του Manu», σύμφωνα με μια μελέτη του Φόστερ η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό «Taxon».

Τα χαρακτηριστικά του φυτού θα μπορούσαν να το κατατάξουν σε πολλές οικογένειες, ένα από τα επίπεδα ταξινόμησης των φυτών, δήλωσε ο επιστήμονας, συνταξιούχος έφορος στο Μουσείο Field του Σικάγο και ερευνητής στο Ινστιτούτο Smithsonian Tropical Research.

Χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να ονομάσουν το φυτό οι επιστήμονες και δεκαετίες έρευνας για να το ταξινομήσουν. Από τη στιγμή που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν σε ποια οικογένεια ανήκε, δεν μπορούσαν να το παραδώσουν στον σωστό ειδικό, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Νάνσυ Χένσολντ, επιστήμονας τροπικών φυτών στο Μουσείο Field του Σικάγο.

Μια ερευνητική ομάδα στο μουσείο προσπάθησε να αναλύσει το DNA του φυτού, αλλά το αποξηραμένο δείγμα το κατέστησε αδύνατο. Η εξέταση DNA δεν λειτουργεί σε κάποιο αποξηραμένο υλικό, σημείωσε η ίδια.

«Έχει να κάνει με την ιδιαίτερη χημεία του κάθε είδους, αν το DNA διατηρείται αρκετά καλά ή αν διασπάται πολύ γρήγορα», εξήγησε η επιστήμονας.

Ευτυχώς, η Πατρίσια Άλβαρεζ- Λοαγιάζα, επιστήμονας στο Εθνικό Πάρκο Manu, συνέλεξε φρέσκα δείγματα το 2015 για να τα αναλύσει η ομάδα του μουσείου.

Τελικά, η ομάδα ανακάλυψε ότι το φυτό ανήκε στην οικογένεια Picramniaceae, η οποία είναι μια μικρή οικογένεια φυτών από τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του δυτικού ημισφαιρίου, δήλωσε η Χένσολντ.

Το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να ταξινομηθεί αυτό το φυτό είναι ασυνήθιστο, δήλωσε ο Μάρτιν Τσικ, ανώτερος ερευνητικός υπεύθυνος στο τμήμα επιταχυνόμενης ταξινομίας στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Λονδίνου. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Συνήθως χρειάζονται από πέντε έως 15 χρόνια για να ταξινομηθεί ένα φυτό, αλλά μπορεί να χρειαστούν και από έξι μήνες έως 200 χρόνια, είπε.

Μέχρι να ταξινομηθεί ένα φυτό, δεν υφίσταται επιστημονικά, δήλωσε ο Τσικ. Μόλις ταξινομηθεί, οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εξαφάνισης του είδους και να λάβουν μέτρα για την προστασία του, αν είναι απαραίτητο, εξήγησε.

Στην περίπτωση του Aenigmanu alvareziae, μπορούν επίσης να γίνουν πρόσθετες έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες του φυτού.

«Τώρα που ξέρουμε ότι κατατάσσεται στα Picramniaceae, μπορούμε να αναζητήσουμε δευτερογενείς ενώσεις με πιθανή χρήση ως αντικαρκινικά φάρμακα, που αποτελούν χαρακτηριστικό αυτής της οικογένειας», είπε.

Αν και το φυτό έχει χαριτωμένους πορτοκαλί καρπούς, μάλλον δεν θα γίνει πηγή τροφής για τον άνθρωπο, δήλωσε η Χένσολντ. Οι σπόροι του φυτού είναι αρκετά μεγάλοι, οπότε δεν υπάρχει αρκετή σάρκα για να αποτελέσει σημαντική πηγή τροφής, σημείωσε.

Ενώ η Χένσολντ δήλωσε ότι δεν έχει δοκιμάσει τον καρπό, η Άλβαρεζ- Λοαγιάζα είπε ότι έχει «γλυκιά και κρεμώδη γεύση».

Τώρα που το φυτό είναι ορατό στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητές μπορεί να ανακαλύψουν ότι είναι πιο κοινό από ό,τι αρχικά πίστευαν, δήλωσε η Χένσολντ. Όντως, η επιστήμονας ανακάλυψε ήδη ένα, στη λεκάνη του Ρίο Γιούρουα στη Βραζιλία.

«Ας ελπίσουμε ότι άλλοι βοτανολόγοι από τη Νότια Αμερική θα αναγνωρίσουν αυτό το φυτό ανάμεσα στα δικά τους άγνωστα δείγματα και θα μας ενημερώσουν», είπε.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος