Γερμανία: Άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ψαριού που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο

Το εργαστηριακό ψάρι έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το εργαστηριακά καλλιεργούμενο κρέας και ψάρι φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αξιοποιούν τη δύναμη της επιστήμης για την παραγωγή κρέατος αλλά και ψαριών χωρίς την ανάγκη συμβατικών πρακτικών.

Τώρα, η νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bluu Seafood εγκαινίασε το πρώτο εργοστάσιο καλλιεργούμενων θαλασσινών της Ευρώπης, στο Αμβούργο της Γερμανίας. Οι ζυμωτήρες του εργοστασίου, οι οποίοι σήμερα έχουν χωρητικότητα 65 λίτρων με δυνατότητα επέκτασης σε 2.000 λίτρα, θα επιτρέψουν στην BLUU Seafood να καλλιεργεί κύτταρα μυών, λίπους και συνδετικού ιστού από σολομό Ατλαντικού και πέστροφα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι πριν.

Στη βέλτιστη θερμοκρασία, με την απαραίτητη παροχή οξυγόνου και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, τα ζωικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και στα ψάρια. Τα προϊόντα ψαριών που παρασκευάζονται από την κυτταρική μάζα, όπως οι κροκέτες, είναι απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, βαρέα μέταλλα και μικροπλαστικά που συχνά συναντώνται στα αλιευμένα ψάρια. Επιπλέον, είναι παρόμοια με τα συμβατικά προϊόντα όσον αφορά τη γεύση και το θρεπτικό περιεχόμενο.

Γερμανία: Άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ψαριού που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο
(Bluu Seafood/Anna Brauns)

Τα εργαστηριακά ψάρια έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Σχεδόν το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων θαλάσσιων ψαριών εξαντλούνται, υπεραλιεύονται ή αποτελούν προϊόν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι ιχθυοκαλλιέργειες επίσης μολύνουν το περιβάλλον της και δημιουργούν εστίες ασθενειών.

Τα εργαστηριακά ψάρια θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιο πράσινη εναλλακτική λύση. Με το άνοιγμα του νέου εργοστασίου, η Bluu ελπίζει να εμπορευματοποιήσει τη διαδικασία.

«Εάν η επεκτασιμότητα και οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εργαστηριακά ψάρια σε τιμές χονδρικής πώλησης σε μόλις τρία χρόνια», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Ρέικερς, συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης.

Για να τηρήσει αυτή την τριετή προθεσμία, η Bluu θα χρειαστεί ρυθμιστική υποστήριξη. Η εταιρεία αναμένει ότι η Σιγκαπούρη θα δώσει την πρώτη έγκριση στις αρχές του 2025, ενώ θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

ΠΗΓΗ: The Next Web

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος