Γενετική μέθοδος βελτιώνει τη φωτοσύνθεση των φυτών

Μια γενετική μέθοδο με την οποία ενισχύουν τεχνητά τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης, εφηύραν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές πέτυχαν να αυξήσουν κατά 11% έως 14% τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού του καπνού και κατά 14% έως 20% τη βιομάζα του, άρα και την παραγωγικότητα του. Τρεις πρωτεΐνες των φυτών, που εμπλέκονται στη φωτοσύνθεση, είχαν τροποποιηθεί γενετικά (με την εισαγωγή των κατάλληλων γονιδίων), στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής της νέας μεθόδου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το φυτό του καπνού, επειδή τροποποιείται εύκολα, αλλά ετοιμάζονται να δοκιμάσουν κάτι παρόμοιο και σε άλλα καλλιεργήσιμα φυτά. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες προσπάθειες τεχνητής ή ενισχυμένης φωτοσύνθεσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο φέρνει πειστικά αποτελέσματα όχι στο εργαστήριο, αλλά στο χωράφι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των φυτών, Στέφεν Λονγκ, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι βρήκαν μια τεχνική που «δουλεύει» με όλα τα φυτά και, όπως φαίνεται, χωρίς παρενέργειες. Δήλωσαν μάλιστα ότι πρόκειται να βελτιώσουν κι άλλο την τεχνική τους, έτσι ώστε η βιομάζα των φυτών να είναι μεγαλύτερη χάρη στη βελτιωμένη φωτοσύνθεση.

Στην περίπτωση ωστόσο, που τα φυτά είναι βρώσιμα, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το πώς και αν είναι δυνατό αυτά να καταναλώνονται, αφού με τη βελτιωμένη μέθοδο της φωτοσύνθεσής τους θα έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς χρηματοδότησε τη νέα έρευνα, με την αίρεση ότι οποιαδήποτε νέα τεχνολογία προκύψει, θα διατεθεί ελεύθερα στους φτωχούς αγρότες της Αφρικής και της Ασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών πάντως, έως το 2050 η ανθρωπότητα θα χρειάζεται να παράγει περίπου 70% περισσότερα γεωργικά τρόφιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος