Γαλλία: Εταιρεία ανέπτυξε ύφασμα που καταστρέφει ιούς και βακτήρια σε 1 λεπτό

Γαλλική εταιρεία με έδρα τη Λυών, φαίνεται να έχει βρει λύση για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η Trajet-Aunde που κατασκευάζει αυτοκαθαριζόμενα υφάσματα που αντιστέκονται στους λεκέδες, κατασκεύασε ένα ύφασμα βελούδο με απολυμαντικές ικανότητες, ικανό να εξαλείψει σχεδόν το 100% του ιικού φορτίου.

«Αναπτύξαμε μια εντελώς καινοτόμο τεχνολογία η οποία δίνει στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με διοξείδιο του τιτανίου, την ικανότητα να καταστρέφουν μέσα σε ένα λεπτό σωματίδια, μικροσωματίδια, βακτήρια, ιούς, τον Covid-19, H1N1, την εποχιακή γρίπη, χάρη στην φωτοκατάλυση. Καταφέραμε να ενσωματώσουμε στα υφάσματα μας έναν αγωγό, τον οποίο ονομάζουμε καταλύτη και ο οποίος ενεργοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με υπεριώδεις ακτίνες. Ο σκοπός αυτής της αντίδρασης είναι να οξειδώσει τις ενώσεις και να τις μετατρέψει σε ακίνδυνα μόρια, όπως νερό ή αλάτι», εξηγεί ο Πρόεδρος της εταιρίας, Ζερόμ Μπλαν.

Οι δοκιμές που διεξήχθησαν από ανεξάρτητα εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία απέδειξαν επίσης την αποτελεσματικότητά του υφάσματος έναντι του κορονοϊού. Το μετρό στη Λυών έχει ήδη εξοπλίσει κάποια από τα τρένα του με το ειδικό βελούδο.

Τα καθίσματα στα ΜΜΜ που θα διαθέτουν αυτά τα ειδικά υφάσματα, δεν θα χρειάζονται απολύμανση κατά συχνά διαστήματα, καθώς μετά από 1 λεπτό, το ειδικό βελούδο μπορεί να εξαλείψει περισσότερο από 99,99% το ιικό φορτίο, σύμφωνα με την εταιρεία. Το ειδικό αυτό ύφασμα διατηρεί τις απολυμαντικές του ιδιότητες για 50 πλύσεις και θα πρέπει να πλένεται λιγότερο συχνά από ό,τι τα συμβατικά υφάσματα.

Γαλλία: Εταιρεία ανέπτυξε ύφασμα που καταστρέφει ιούς και βακτήρια σε 1 λεπτό

«Αρχικά, αναπτύξαμε αυτό το προϊόν για οικολογικούς λόγους, καθώς δεν θέλαμε πλέον οι πελάτες μας να χρησιμοποιούν χημικά για να καθαρίζουν τα υφάσματά μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι με τη φωτοκατάλυση και χάρη στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οργανική ύλη οξειδώνεται γρήγορα, που σημαίνει ότι καταστρέφει ιούς και βακτήρια», εξηγεί ο Μπλαν.

Αν και τα υφάσματα αυτά προορίζονται κυρίως για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα μπορούσαν να έχουν και άλλες εφαρμογές και η Η εταιρία σκοπεύει να προμηθεύσει κινηματογράφους, νοσοκομεία, σχολεία και γενικότερα όλα τα μέρη που φιλοξενούν κόσμο.

«Αυτό το ‘έξυπνο’ ύφασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε κινηματογραφικές αίθουσες ή αίθουσες συναυλιών, καθώς θα μπορούν να εκτεθούν στο υπεριώδες φως κι έτσι θα μπορεί να απολυμανθεί ο χώρος», δήλωσε ο Μπλαν.

Η εταιρία αναπτύσσει και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τα ΜΜΜ όπως είναι οι χειρολαβές ή άλλες επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες με ιούς και βακτήρια. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εξοπλίσουμε τα λεωφορεία και τα μετρό και να προστατεύσουμε τους ταξιδιώτες», καταλήγει ο πρόεδρος της εταιρίας.

ΠΗΓΗ: Lyoncapitale, Euronews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος