Facebook: Μια άλλη πληροφοριοδότης δηλώνει πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου

Η Σόφι Ζανγκ, η οποία δήλωσε ότι ένιωσε σαν να είχε «αίμα στα χέρια της» αφού εργάστηκε στο Facebook, είναι πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τον πρώην εργοδότη της, δήλωσε στο CNN. Είπε επίσης ότι είχε διαβιβάσει έγγραφα σχετικά με την εταιρεία σε μια αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Η Ζανγκ, η οποία εργάστηκε ως επιστήμονας δεδομένων στον τεχνολογικό γίγαντα για σχεδόν τρία χρόνια, έγραψε ένα μακροσκελές υπόμνημα όταν απολύθηκε από το Facebook πέρυσι, στο οποίο περιέγραφε λεπτομερώς πώς πίστευε ότι η εταιρεία δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το μίσος και την παραπληροφόρηση – ιδίως σε μικρότερες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ζανγκ δήλωσε ότι η εταιρεία της είπε ότι απολύθηκε λόγω προβλημάτων απόδοσης. Το υπόμνημα αναφέρθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από το BuzzFeed News και αργότερα βοήθησε να αποτελέσει τη βάση μιας σειράς εκθέσεων της εφημερίδας «The Guardian».

Μιλώντας στο CNN, η Ζανγκ δήλωσε ότι την ενθαρρύνει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει διακομματική υποστήριξη για δράση σχετικά με την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο μετά την κατάθεση της Φράνσις Χάουγκεν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ζανγκ δήλωσε ότι έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με το Facebook στις αρχές. «Παρείχα λεπτομερή τεκμηρίωση σχετικά με πιθανές ποινικές παραβιάσεις σε μια υπηρεσία επιβολής του νόμου των ΗΠΑ. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», έγραψε στο Twitter την Κυριακή.

Αρνήθηκε να μοιραστεί όταν ρωτήθηκε από το CNN ποιες πληροφορίες είχε παράσχει ή σε ποια υπηρεσία. Εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «το FBI γενικά δεν επιβεβαιώνει, αρνείται ή σχολιάζει με άλλο τρόπο πληροφορίες ή πληροφορίες που μπορεί να λάβουμε από το κοινό».

https://twitter.com/szhang_ds/status/1447788879780605956?s=20

H Ζανγκ κατηγορεί το Facebook ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κατάχρηση της πλατφόρμας του σε χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Περίπου το 90% των ενεργών χρηστών του Facebook βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του.

Εκπρόσωπος του Facebook αντέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η εταιρεία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην ασφάλεια και την προστασία των χρηστών τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε επίσης κλείσει πάνω από 150 δίκτυα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη δημόσια συζήτηση από το 2017 και προέρχονται από περισσότερες από 50 χώρες, με την πλειονότητα να προέρχεται ή να επικεντρώνεται εκτός των ΗΠΑ. Το ιστορικό μας δείχνει ότι πατάμε την κατάχρηση στο εξωτερικό με την ίδια ένταση που το κάνουμε στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος