«Έξυπνος» φορετός εξωσκελετός μάς γλυτώνει από τις πτώσεις (video)

Ελβετοί και Ιταλοί επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο «έξυπνο» φορετό εξωσκελετό, που αναγνωρίζει πότε ένας άνθρωπος χάνει την ισορροπία του, αποτρέποντας έτσι μία πιθανή πτώση.

Η ρομποτική συσκευή με την ονομασία “Active Pelvis Orthosis” (APO), βοηθά τους ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπηρία και γενικότερα με κινητικά προβλήματα να ξαναβρούν την ισορροπία τους μετά από ένα γλίστρημα, ένα παραπάτημα ή για άλλο λόγο.

Ο ελαφρύς εξωσκελετός χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να ανιχνεύει την παραμικρή απώλεια ισορροπίας και να εφαρμόζει μια αντισταθμιστική ώθηση στους γοφούς, προκειμένου να επαναφέρει την ισορροπία.

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL) και της Σχολής της Αγίας ‘Αννας στην Πίζα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιλβέστρο Μικέρα, δοκίμασαν με επιτυχία την τεχνολογία τους σε οκτώ ανθρώπους με μέση ηλικία 69 ετών και σε δύο ακρωτηριασμένους από το γόνατο και κάτω.

Ο εξωσκελετός, που φοριέται από τη μέση και κάτω και προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή μέσα σε λίγα λεπτά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα προχωρημένης ηλικίας, άτομα με αναπηρία ή με νευρολογικά προβλήματα, λένε οι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος