Εξωσκελετός επιτρέπει σε τετραπληγικούς να κινούν τα χέρια τους

Έξι τετραπληγικοί με αναπηρία στα χέρια, κατάφεραν να πιάσουν και να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα, όπως μαχαιροπίρουνα ή στυλό, χάρη σε ένα νευρο- ρομποτικό εξωσκελετο που κατασκεύασαν Ευρωπαίοι επιστήμονες.

Ο εξωσκελετός ελέγχεται από μια ηλεκτρονική κάσκα που φοριέται στο κεφάλι και φορτίζεται από την μπαταρία ενός υπολογιστή ταμπλέτας.

Χάρη στο νέο αυτό σύστημα του εξωσκελετού δεν απαιτείται καμία εμφύτευση συσκευών (διεπαφών) εγκεφάλου-μηχανής, που «μεταφράζουν» τα σήματα του εγκεφάλου των ανθρώπων με παράλυση, σε εντολές προς κάποιο εξωτερικό ρομπότ. Η παραπάνω μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία και με ενδεχόμενους κινδύνους για τους ασθενείς. Έτσι, τώρα, αυτό που κάνει το καινούριο σύστημα είναι να «διαβάζει» την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις κινήσεις των ματιών του ασθενούς και τα «μεταφράζει» σε εντολές προς τον εξωσκελετό, ο οποίος κινεί το χέρι με τον επιθυμητό τρόπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σύστημα μέσα σε δέκα λεπτά το πολύ. Επιπλέον, μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο σπίτι του και όχι μόνο σε κάποια κλινική. Να σημειωθεί ότι η νέα αυτή τεχνολογία προσαρμόζεται και σε αναπηρικό αμαξίδιο και έτσι ο ασθενής μπορεί να κινηθεί στο χώρο μαζί με τον εξωσκελετό.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Σούριο Σοεκαντάρ του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της γερμανικής πόλης σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να εξελίξουν την εγεύρεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος