Β. Μαρκής (Α.Π.): Σε σωστή κατεύθυνση το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολίου στους άνω των 60 (audio)

Με αφορμή το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 και της επιβολής μηνιαίου προστίμου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, άνοιξε η δημόσια συζήτηση για την συνταγματικότητα μιας τέτοιας απόφασης.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, στην εκπομπή “Το GPS της Επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα, ζητήθηκε η γνώμη του Επίτιμου Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή.

Οπως είπε, το γεγονός ότι 9 στους 10 που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και 8 στους 10 νεκρούς είναι επίσης ανεμβολίαστοι άνω των 60, είναι που οδήγησε την κυβέρνηση στο να εφαρμόσει κάποιο μέτρο, προκειμένου να εξαναγκάσει τους 550.000 Έλληνες πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν. Επομένως, με αυτό το σκεπτικό, το μέτρο της υποχρεωτικότητας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Επίσης επικαλέστηκε την γνώμη του Καθηγητή Μανιτάκη και του Βαγγέλη Βενιζέλου που ως Συνταγματολόγοι, έχουν πει στο παρελθόν ότι αυτό που απαγορεύει το Σύνταγμα, είναι το να πάρεις κάποιον και με τη βία να τον εμβολιάσεις.
Από την πλευρά του το Συμβούλιο Επικρατείας, έχει κατ΄επανάληψη κρίνει ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας περι εμβολίου όταν με το μέτρο αυτό προστατεύεται η δημόσια υγεία.
Εκεί ωστόσο που μπορεί κάποιος να έχει έναν προβληματισμό είναι το κατά πόσο η επιβολή του προστίμου είναι το ανάλογο μέσο που θα εξαναγκάσει κάποιον να εμβολιστεί. Αυτό όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος