Β. Κίτρα στο Πρώτο: Γίνονται θαύματα στη θεραπεία παιδιών με λευχαιμία – Να γίνουμε όλοι δότες μυελού – Ηρωΐδες οι μάνες (audio)

«Είναι επιτακτικό να γίνουμε όλοι δότες μυελού των οστών, αρκεί να διαθέσουμε λίγο από το χρόνο μας. Μπορούμε να γίνουμε όλοι δότες, αρκεί να είμαστε από 18 έως 45 ετών. Είναι πολύ εύκολη η διαδικασία», τόνισε η Παιδίατρος – Αιματολόγος, Βασιλική Κίτρα, ειδική στη μεταμόσχευση μυελού των οστών στα παιδιά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Η σωστή ώρα» με τον Μάκη Προβατά και τη Νατάσα Μπαστέα.

«Να μην έχουμε ερωτήματα για το εάν τηρούνται τα προσωπικά μας δεδομένα, ή για το εάν θα μας σκοτώσουν για να πάρουν τον μυελό μου. Δεν ισχύουν αυτά. Όταν δώσουμε λίγο από το μυελό μας δίνουμε το ερέθισμα στον οργανισμό μας να παράγει περισσότερο», διαβεβαίωσε.

«Δυστυχώς ο καρκίνος στις παιδικές ηλικίες είναι υπαρκτός, είναι σπάνια αυτά τα νοσήματα, αλλά είναι μερικές φορές θανατηφόρος. Και όταν ένα νόσημα είναι θανατηφόρο, καταλαβαίνετε πόσο οδυνηρό είναι, γιατί το παιδί σημαίνει ζωή», υπογράμμισε. Όσον αφορά τη συχνότητα, φαίνεται ότι τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχουμε 13% αύξηση κρουσμάτων, αλλά όπως είπε η ίδια, δεν  γνωρίζει εάν είναι πραγματική αύξηση, ή «εάν οφείλεται κυρίως στην δυνατότητα που έχουμε να διαγιγνώσκουμε αυτούς τους όγκους περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν».

Η κυρία Κίτρα είπε ότι έχουν γίνει άλματα στη θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς σήμερα 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι η θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. «Το 85% των παιδιών θεραπεύεται. Αυτό είναι θαύμα. Όμως, υπάρχει και ένα ποσοστό, το οποίο δυστυχώς ή θα έχει μια ανθεκτική λευχαιμία, ή θα είναι πολύ υψηλού κινδύνου από την αρχή, ή θα υποτροπιάσει στην πορεία. Έχουμε τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, έχουμε τις χειρουργικές παρεμβάσεις με τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα τον καρκίνο. Όμως, σε περιπτώσεις ανθεκτικές ή υποτροπιάζουν, εκεί έχει θέση και η μεταμόσχευση των αιμοποιητικών κυττάρων», εξήγησε η Παιδίατρος – Αιματολόγος.

Αναφορικά με τη διαδικασία της μεταμόσχευσης, δήλωσε ότι «παίρνουμε αιμοποιητικά κύτταρα από έναν υγιή δότη και τα δίνουμε σε έναν ασθενή που πάσχει ο μυελός του που φτιάχνει το αιμοποιητικό σύστημα, αλλά πρέπει να είναι συμβατοί. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχει 30% πιθανότητα να βρούμε τον δότη μέσα στην οικογένεια, κυρίως στα αδέρφια. Επομένως ένα 70% δεν έχει δότη, θα πρέπει να τον ψάξει κάπου αλλού. Τότε απευθυνόμαστε στους εθελοντές δότες. Όσο αυξάνουμε αυτή τη δεξαμενή, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει ένα παιδί που πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται μεταμόσχευση για να σωθεί η ζωή του, να βρει ένα συμβατό δότη».

Η καταγραφή των εθελοντών δοτών είχε ξεκινήσει από το 1974. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 40 εκατομμύρια δότες.

«Πρέπει να διαχειριστούμε την οικογένεια και κυρίως τους γονείς, τους οποίους ξαφνικά τους “χτυπά μια κεραμίδα”, τους τυχαίνει το “πρώτο λαχείο”. Ό,τι χειρότερο να ακούσουν ότι το παιδί τους έχει καρκίνο. Τους πλησιάζουμε με αγάπη, με τις γνώσεις που διαθέτουμε  για να δώσουμε λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα. Τους ενημερώνουμε  για το σοβαρό θέμα και συγχρόνως τους δείχνουμε το φως που υπάρχει στην άκρη του τούνελ», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την ίδια, σήμερα υπάρχουν θεραπείες και τα παιδιά γίνονται καλά σε μεγάλο ποσοστό και αυτό δίνει δύναμη στους γονείς για να το πολεμήσουν. «Είναι άλλο να ξέρεις ότι θα χάσεις το παιδί σου, και άλλο να ξέρεις ότι θα δώσεις μια μάχη και έχεις 80%-90% πιθανότητες να την κερδίσεις και να έχεις πάλι υγιές το παιδί σου στην αγκαλιά σου¨, είπε χαρακτηριστικά.

«Σιγά- σιγά προσαρμόζονται οι γονείς. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αντοχές και τι δύναμη έχει μια μάνα. Υποκλίνομαι σε αυτές τις μανάδες, είναι ηρωΐδες», ανέφερε.

Ειδικά για τα παιδιά, η κυρία Κίτρα είπε ότι είναι πολύ ώριμοι ασθενείς, πολύ καλύτεροι από τους μεγάλους, υπομένουν, δέχονται τις θεραπείες που πολλές φορές είναι επώδυνες και μακροχρόνιες. «Είναι αξιοθαύμαστα τα παιδιά, έχουν πολύ μεγάλη υπομονή. Οι έφηβοι είναι πιο δύσκολοι, δεν τα βγάζεις εύκολα πέρα. Έχουν θυμό και οργή, κλείνονται στον εαυτό τους», πρόσθεσε η Παιδίατρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος