Τρισδιάστατες εκτυπώσεις στην υπηρεσία της χειρουργικής

Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις τίθενται στην υπηρεσία της Ιατρικής και χρησιμοποιούνται ήδη για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για την καλύτερη κατανόηση της πάθησης από τον ίδιο τον ασθενή. Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» γίνονται ήδη ασφαλείς και επιτυχημένες εγχειρήσεις με βάση τη χρήση 3D μοντέλων ανθρώπινου ήπατος.

Στις τρισδιάστατες απεικονίσεις ήπατος βασίζονται οι γιατροί για να διευκολύνουν το έργο τους ειδικά όταν βρίσκονται μπροστά σε αυξημένης δυσκολίας χειρουργείο.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Ο3 ο καθηγητής χειρουργικής και  διευθυντής της Α’ χειρουργικής κλινικής του «Παπαγεωργίου» Β. Παπαδόπουλος το νέο εργαλείο που βρίσκεται στα χέρια των χειρουργών συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση ασθενών και των συγγενών τους, στην βελτίωση της εκπαίδευσης φοιτητών και ειδικευόμενων αλλά κυρίως στον καλύτερο σχεδιασμό του χειρουργείου από τον ίδιο τον χειρουργό.

Μέχρι στιγμής ο 3D εκτυπωτής που βρίσκεται στην αίθουσα αξονικού τομογράφου του «Παπαγεωργίου» είναι σε θέση να εκτυπώνει το εκμαγείο ήπατος και έχει βοηθήσει στην αγγειοχειρουργική, ενώ όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπαδόπουλος σύντομα θα είναι σε θέση να εκτυπώνει πάγκρεας και άλλα όργανα.